Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei: Există 21.432 de locuinţe neelectrificate la nivel naţional

Ministerul Energiei: Există 21.432 de locuinţe neelectrificate la nivel naţional

24 aprilie 2017
Electricitate
energynomics

Ministerul Energiei a transmis Innovation Norway, entitatea care gestionează fondurile norvegiene, o bază de date cu privire la un număr de 21.432 de locuinţe neelectrificate, din care norvegienii vor selecta şi vor racorda la reţea 10.000 de gospodării, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Energiei la solicitarea Agerpres.

Potrivit Ministerului Energiei, ”în cadrul acestui program, un domeniu special de interes îl constituie finanţarea unor soluţii de furnizare a electricităţii în zonele unde racordarea la reţeaua de electricitate nu este fezabilă, cu scopul de a creşte accesul la energie pentru 10.000 de gospodării, pentru care s-a alocat un buget de 10 milioane de euro”.

”Această bază de date a fost transmisă Innovation Norway, care a dispus elaborarea unui studiu de prefezabilitate, în vederea identificării criteriilor de selecţie a gospodăriilor ce vor fi finanţate şi a soluţiilor optime din punct de vedere tehnico-economic pentru cele circa 10.000 de gospodării neelectrificate care ar putea fi cuprinse în program”, au afirmat oficialii Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, Guvernul României a semnat în luna octombrie a anului 2016, două Memorandumuri de Înţelegere, unul cu Islanda, Principatul Lichtenstein şi Regatul Norvegiei, pentru implementarea Mecanismului Financiar pentru fonduri EEA (European Economic Area) şi cel de-al doilea cu Regatul Norvegiei pentru implementarea Mecanismului Financiar Norvegian (Norway Grants), pentru perioada 2014-2021.

Conform acestor memorandumuri, Ministerul Energiei a fost nominalizat drept partener pentru ”Programul Energie Regenerabilă, Eficienţă Energetică, Securitate Energetică”, iar Innovation Norway, entitate norvegiană care gestionează fondurile şi asigură implementarea propriu-zisă a programului, a fost desemnat operator de fond.

Ministerul Energiei a solicitat în luna noiembrie 2016, Instituţiilor Prefecţilor date cu privire la gospodăriile neelectrificate din judeţele aferente. Astfel, pe baza răspunsurilor primite a fost constituită o bază de date însumând 21.432 gospodării neelectrificate, mai arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *