Acasă » Termo » Minerit » Minele Berbești – Alunu, transferate la CET Govora

Minele Berbești – Alunu, transferate la CET Govora

12 ianuarie 2015
Electricitate
energynomics

CET Govora preia minele Alunu și Berbești de la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) după ce părțile au căzut vineri de acord pe o soluție după un an și jumătate de negocieri, informează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Contractul și structura garanțiilor vor fi definitivate până pe 15 ianuarie.

“S-a convenit ca CET Govora să platească eșalonat sumele datorate (către CE Oltenia – n.r.) cu titlu de preț, în termen de 10 ani. De asemenea va fi achitată integral de către CET Govora cantitatea de cărbune livrată ulterior datei de elaborare a raportului de evaluare. Pe întreaga perioadă a derulării contractului de transfer și până la plata prețului Complexul Energetic Oltenia va asigura managementul financiar la CET Govora printr-un reprezentant.”, informează un comunicat al Ministerului Energiei.

„Externalizarea exploatărilor miniere Alunu și Berbești din Complexul Energetic Oltenia este răspunsul la o problemă care trena de prea mult timp. Rezolvarea în ritm accelerat a situației datoriilor istorice dintre CET Govora și CE Oltenia este un pas necesar în direcția eficientizării sistemului energetic național. De asemenea, la nivel local se creează premisele dezvoltării durabile a industriei vâlcene în general și a platformei chimice în special. Trebuie să avem în vedere că prin crearea unui complex energetic puternic în zonă asigurăm și un punct de sprijin important în privatizarea Oltchim”, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri.

CET Govora este furnizorul de electricitate al combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă de doi ani. Minele de lignit Berbeşti şi Alunu deţinute de CE Oltenia se află în judeţul Vâlcea şi asigură exclusiv materia primă pentru funcţionarea CET Govora. Trecerea activelor din bazinul minier Berbești-Alunu de la CE Oltenia la CET Govora are legătură și cu înființarea unei noi unități energetice, Complexul Energetic Vâlcea. În decembrie 2014 apăruseră vești din partea CE Oltenia că nu mai poate susține financiar activitatea acestor mine, iar dacă transferul către CET Govora nu este realizat locurile de muncă a 1.300 de oameni ar fi puse în pericol.

Liderul sindicatului minerilor din bazinul carbonifer Berbeşti-Alunu, Dorel Glomnicu declara anul trecut că un astfel de complex energetic ar avea nevoie de investiții de cel puțin 10 milioane de lei.

„Lucrurile sună extrem de frumos pe hârtie, este de apreciat dorinţa atât a directorului CET Govora cât şi a preşedintelui CJ Vâlcea de a se realiza un Complex Energetic Vâlcea, de avea la un loc şi producţia şi materia primă. Dar trebuie invesţii masive, mai ales că am înţeles că se doreşte o producţie de peste 2 milioane de tone de cărbune, plus eventualitatea creării unui stoc pentru populaţie. În acest moment cele două exploatări miniere au utilaje care necesită reparaţii, modernizări, forţa de muncă este subdimensionată. Pentru a atinge parametrii doriţi trebuie investiţi cel puţin 10 milioane de lei”, a declarat liderul minerilor din bazinul Berbeşti.

„După ce se va face un audit şi se va compatibiliza toată documentaţia, se va produce preluarea celor două cariere miniere aflate pe teritoriul judeţului Vâlcea şi care, în prezent, aparţin de Complexul Oltenia. Lucrurile evoluează în sensul dorit de noi, pentru formarea noului Complex Energetic Vâlcea, care va avea sub acceaşi cupolă atât producătorul de energie electrică cât şi materia primă. Cu această ocazie, vor exista, categoric, scăderi de preţuri şi beneficiară va fi populaţia judeţului. Vreau să mai spun că ni s-a alocat suma de 17,2 milioane de euro pentru plata unor datorii mai vechi ale CET Govora. Toate aceste măsuri vor veni să scoată la liman economia judeţului”, a precizat tot anul trecut Președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *