Acasă » Electricitate » Mihai Priboianu: Noile motoare ale ABB reduc semnificativ consumul energetic și costurile

Mihai Priboianu: Noile motoare ale ABB reduc semnificativ consumul energetic și costurile

6 septembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Noile motoare ale ABB reduc semnificativ consumul energetic și costurile, iar investițiile în eficiență energetică reprezintă și un factor motivațional în orice organizație, fiecare manager având o motivație diferită, în cadrul lanțului de management, a spus Mihai Priboianu, Product Manager, ABB România, în cadrul conferinței Digitalizare și Eficiență energetică, organizate de Energynomics la Piatra Neamț.

”Divizia Motion a ABB se prezintă sub deviza ‘Menținem lumea în mișcare, economisind energie în fiecare zi’. Presiunea de a reduce consumul energetic este vizibilă în toate aceste întâlniri, iar cel mai simplu mod de a ne adresa acestei provocări este să folosim energia într-un mod mult mai eficient decât am făcut-o până acum. ABB este cea care pune la dispoziție noile tehnologii, care se înscriu noilor norme de reglementare. Folosirea convertizoarelor de frecvență, motoarele produse de ABB, cu eficiență energetică – toate contribuie la creșterea eficientizării consumului. Există implicații pozitive atât din punct de vedere financiar, operațional, cât și de protecție a mediului. Beneficiile sunt numeroase. E clar că se fac economii, se poate crește nivelul de trai, impactul macroeconomic este evident, consumul e eficient și bine controlat”, a spus el.

Totodată, majoritatea costurilor pe durata de viață a motoarelor și convertizoarelor constă în consumul de energie electrică.

”Costul de achiziție reprezintă doar 5%, pe durata de viață a motoarelor electrice. Circa 3% este costul de mentenanță. Restul de 92% sunt costuri cu consumul de energie electrică. Prețul de achiziție a unui motor eficient sau al unui convertizor ABB reprezintă doar un mic procent, în comparație cu energia consumată. Economii se pot face, avem soluții și este clar că există un potențial foarte mare de a economisi energia pe durata de viață a echipamentelor care folosesc motoare și convertizoare. Standardele în vigoare, la care ABB a și contribuit și le și respectă, impun la momentul de față, prin Directiva Eco-Design, o clasă de eficiență IE3. Baza instalată de motoare, însă, pe plan mondial, confirmă – și asta se întâmplă și în România – că mai puțin de 20% din numărul motoarelor electrice sunt alimentate prin convertizoare. Alimentarea prin convertizoare de frecvență contribuie la o eficiență mărită, mult mai mare decât în cazul motoarelor fără convertizoare. Dacă Directiva Eco-Design impune, de la 1 iulie 2021, motoare cu eficiență premium, Clasa IE3, peste doi ani va intra o nouă Directivă în vigoare, care va impune o clasă minimă de eficiență IE4. ABB deja produce, de ceva ani, motoare ‘ultra-premium efficiency’, cu o clasă de eficiență IE5…cu avantaje evidente. Motoarele IE5 sunt fără magneți permanenți, iar pierderile sunt cu 40% mai reduse decât motoarele IE3. Temperaturile din bobinaj sunt cu 30% mai reduse, cu 15% mai reduse la rulmenți…Toate aceste cifre contribuie la o fiabilitate crescută și la o durată de viață mai mare a sistemelor de acționare electrică motorizate”, a explicat Priboianu, oferind câteva exemple și studii de caz.

În același timp, există beneficii și la nivel motivațional corporativ. ”În funcție de rolul pe care o persoană îl are într-o companie, beneficiile sunt oarecum diferite: dacă un manager de fabrică are în sarcină dotarea cu soluții cu consum scăzut de energie – costul cu mentenanța, un manager de achiziții poate avea, ca sarcină, reducerea riscului asociat volatilității prețurilor. Angajații sunt mult mai motivați, simt că lucrează într-un mediu mult mai sigur, nivelul de cultură al organizației crește prin adoptarea unor astfel de soluții, care pot sensibiliza angajatul”, a afirmat Priboianu.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *