Acasă » Electricitate » Măsuri de eficiență energetică pentru autoritățile locale poloneze

Măsuri de eficiență energetică pentru autoritățile locale poloneze

1 februarie 2023
Consumatori
energynomics

Experți din companiile poloneze din Grupul Energa au prezentat măsuri care pot contribui la reducerea consumului de energie electrică pentru administrațiile locale din Polonia, în cadrul unei conferințe dedicate reprezentanților guvernelor locale care a avut loc recent la Varșovia, scrie CE Energy News. Energa este un distribuitor, producător și furnizor de energie electrică cu PKN Orlen ca acționar dominant.

„La conferință au fost invitați reprezentanți ai a 86 de comune urbane și urbane-rurale cu o populație de la 39.000 la 79.000 de locuitori. La conferință au participat delegați din aproape 20 de guverne locale”, a declarat Krzysztof Kopeć, directorul Biroului de presă Energa.

După cum se subliniază într-un comunicat de presă al Energa, costurile cu iluminatul pot reprezenta până la 30% din bugetul total al unei autorități locale. Una dintre soluțiile eficiente care vizează reducerea consumului de energie electrică este modernizarea iluminatului exterior, precum și cel din clădirile publice – în birouri, școli și alte instituții municipale. Înlocuirea lămpilor cu sodiu și fluorescente, încă foarte populare, dar consumatoare de energie, cu corpuri de iluminat LED moderne, ajută la reducerea consumului de energie cu până la 60% pe an, potrivit comunicatului de presă.

Alte soluții pentru eficiență energetică sunt: un audit al consumului de energie (inclusiv planificarea activităților menite să reducă costurile consumului de căldură, energie și gaze, precum și să ofere posibilitatea recuperării energiei) care, după cum se precizează în comunicatul de presă, este din ce în ce mai mult folosit de proprietarii de afaceri.

Ulterior, experții au prezentat metode de optimizare a costurilor de consum, implicând o analiză a consumului de energie electrică, precum și selectarea soluțiilor care vizează modificarea parametrilor de distribuție (grup tarifar sau capacitate contractată). Au fost evidențiate și beneficiile fiscale ale instalațiilor fotovoltaice – autoritățile locale pot fi compensate pentru energia neutilizată produsă din instalațiile care injectează în rețea.

Experții au prezentat, de asemenea, serviciile DSR (Demand Side Response), care permit reducerea ocazională și temporară a consumului de energie electrică de către consumatorii finali în orele de vârf de cerere de energie în sistemul energetic național. În plus, companiile care semnează un contract DSR sunt plătite pentru implicare. Serviciul DSR poate duce la economii anuale de consum de energie electrică de 120.000 de zloți (23.300 de euro) per MW, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *