Acasă » Electricitate » Măsura plafonării prețurilor la energie a desființat concurența; efectele ar trebui analizate de Consiliul Concurenței

Măsura plafonării prețurilor la energie a desființat concurența; efectele ar trebui analizate de Consiliul Concurenței

14 decembrie 2021
Consumatori
Energynomics

Măsura plafonării preţurilor la energia electrică a desfiinţat concurenţa în piaţă şi poate intră în atenţia Consiliului Concurenţei analizarea efectelor acestei decizii, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

„Prin Legea 259 (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 n.r) s-a dispus şi plafonarea preţurilor pentru anumite categorii de consumatori, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale şi alte măsuri de sprijin, care vin în a-i ajuta pe consumatorii expuşi în faţa acestei crize, a acestor creşteri de preţuri. Trebuie spus, din păcate, că această măsură a plafonării a desfiinţat concurenţa în piaţa de energie electrică şi gaze naturale, piaţa cu amănuntul, cel puţin. Este un lucru grav, care, chiar dacă se aplica doar pentru cinci luni este posibil să influenţeze pentru o perioadă mult mai lungă pieţele de energie şi gaze naturale şi poate intră şi în atenţia Consiliului Concurenţei să analizeze aceste efecte din piaţă ale acestor măsuri”, a spus Nagy-Bege, conform Agerpres.

El şi-a exprimat convingerea că aceste efecte se vor reflecta în cadrul monitorizării pe care autoritatea pentru concurenţă a demarat-o pe piaţa de gaze naturale, imediat după eliminarea preţurilor reglementate.

„Sunt convins că în cadrul monitorizării pe care Consiliul Concurenţei o face deja de anul trecut pe piaţa de gaze naturale, începută imediat după eliminarea preţurilor reglementate, în momentul în care veţi strânge date şi vă vom oferi date relevante în privinţa evoluţiilor din piaţa de gaze, aceste efecte se vor reflecta. Cred că ar fi benefic ca împreună cu experţii din cadrul ANRE să avem o discuţie pe acest subiect”, a punctat Nagy-Bege.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *