Acasă » Interes general » Martijn: România nu are nevoie de asistența financiară a FMI

Martijn: România nu are nevoie de asistența financiară a FMI

4 octombrie 2023
Interes general
energynomics

România nu are nevoie de asistența financiară a FMI şi nu este nevoie de creşterea TVA, a explicat, miercuri, şeful misiunii FMI pentru România, Kees Martijn, în cadrul unei conferințe de presă la finalul consultărilor cu autoritățile române.

„Reiterăm faptul că este important ca România să pună finanțele publice pe o cale sănătoasă, făcând o restructurare corespunzătoare a zonei fiscale. Vedem că pachetul fiscal va fi un prim pas foarte important în această direcție. În ce priveşte sprijinul FMI, primul lucru pe care vreau să-l menționez este că fiecare țară membră are dreptul să solicite asistența FMI. Dar în această etapă nu vedem nevoia ca România să facă acest lucru şi nu scontăm să apară o asemenea necesitate, motiv pentru care n-am avut asemenea discuții cu autoritățile”, a spus Kees Martijn, citat de Agerpres.

De asemenea, el a fost întrebat despre posibilitatea introducerii impozitării progresive şi a menționat că acest subiect a fost discutat anul trecut.

„Posibilitatea impozitării progresive este un subiect pe care l-am discutat acum un an cu autoritățile dumneavoastră şi a reieşit că un prim pas necesar este acela al curățării sistemului fiscal. În ce priveşte golurile legislative, scutirile şi preferințele atunci taxa unică pe care o aveți acum nu va mai putea exista şi va trebui să vă gândiți la o taxare progresivă. Trebuie mai întâi să vă asigurați că fiecare îşi plăteşte cinstit partea sa, iar pachetul fiscal a oferit un prim pas în această direcție”, a declarat Kees Martijn.

Jurnaliştii au mai întrebat dacă este nevoie de creşterea TVA cu două puncte procentuale în cazul în care pachetul fiscal nu va intra în vigoare.

„Am vorbit despre gama de măsuri în ce priveşte veniturile care ar putea ajuta la reducerea deficitului fiscal în 2024 şi după acest an. Sunt măsuri care sunt prietenoase față de creşterea economică şi credem că multe dintre ajustări sau toate ajustările pot fi realizate cu aceste măsuri. Sperăm că acest lucru va fi posibil pentru a evita creşteri fiscale mai drastice, cum ar fi creşterea TVA, dar ne dăm seama că Guvernul are toate instrumentele pe masă şi în acest moment nu propunem asemenea creşterii. Pe baza informațiilor pe care le avem în momentul de față”, a mai spus Kees Martijn.

În comunicatul publicat la finalul vizitei în România, FMI a arătat că alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficiența şi corectitudinea. „O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, subliniază FMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *