Acasă » Electricitate » Marea Britanie: Facturile la energie, folosite pentru a subvenționa submarinele nucleare

Marea Britanie: Facturile la energie, folosite pentru a subvenționa submarinele nucleare

5 iunie 2019
Electricitate
Energynomics

Facturile la energie din Marea Britanie sunt “umflate” pentru că gospodăriile subvenționează submarine nucleare, arată un raport remis parlamentului. Experții consideră că unul din motivele guvernului pentru susținerea energiei nucleare civile este subvenționarea încrucișată a industriei de apărare. Ei susțin că energia nucleară este atât de scumpă încât ar trebui eliminată în favoarea unei energii regenerabile mult mai ieftine, potrivit BBC.

Alții susțin însă că nuclearul încă joacă un rol-cheie în securizarea mixului, astfel încât aspectul militar nu este semnificativ.

Dar, pentru parlamentarii din Comisia Business Select, cercetătorii de la Universitatea din Sussex au declarat că guvernul ar trebui să fie sincer cu privire la interdependența programului nuclear civil și a industriei nucleare de apărare.

Profesorul Andy Stirling din Sussex susține că un motiv pentru care guvernul este dispus să încarce gospodăriile cu cheltuieli suplimentare pentru energia nucleară este faptul că susține lanțul de aprovizionare și baza de competențe pentru firme precum Rolls Royce și Babcock, care lucrează la dezvoltarea de submarine nucleare.

El a spus: „Este clar – costurile de menținere a capabilităților submarine nucleare sunt insuportabile, fără infrastructuri nucleare civile finanțate în paralel de consumatori. „Accelerarea competitivității energiilor regenerabile și scăderea viabilității energiei nucleare fac ca această dependență continuă să fie din ce în ce mai greu de ascuns”.

Rolls Royce, care produce reactoare pentru submarine nucleare, face presiuni la guvern pentru a aproba o flota de mici reactoare modulare pentru generarea de energie în Marea Britanie. Această tehnologie civilă ar fi transferabilă către submarine.

Guvernul a refuzat să comenteze pe marginea noului raport, însă o sursă a Comisiei a declarat pentru BBC News că dovezile cercetătorilor au fost convingătoare și bine argumentate.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *