Acasă » Electricitate » Maia Sandu: Nu putem renunța la importuri, în piață sunt multe speculații și manipluări

Maia Sandu: Nu putem renunța la importuri, în piață sunt multe speculații și manipluări

21 ianuarie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

În piață sunt tot felul de speculații și manipulări, însă Republica Moldova va ”trebui să facă totul pentru a rămâne parte a lumii libere”, susține, în mesajul său către cetățeni, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Două crize – criza energetică și criza pandemică – ne influențează viața fiecăruia dintre noi. Doar împreună, unindu-ne forțele, vom face față acestor provocări. Vom reuși, așa cum am reușit de fiecare dată când am fost puși la cele mai grele încercări…În ceea ce ține de energie: stimați concetățeni, puteți fi siguri că autoritățile țării fac tot ce le stă în puteri, pentru a soluționa această problemă. Puteți fi siguri că Puterea nu ia mită și că astăzi nu există niciun fel de comisioane în acest sens.

Vom reuși neapărat! Vom avea câteva surse de energie, vom avea energie verde, vom asigura securitatea energetică a țării. Cel mai important e să avem încredere unul în celălalt, să fim uniți și să credem în viitorul de succes al țării noastre, Republica Moldova”, a afirmat ea.

”De parcă situația sanitară nu era suficient de grea, a mai dat peste noi și criza energetică. Creșterea prețurilor la gaze și, în consecință, la alte surse de energie este o povară grea pentru mulți consumatori casnici, pentru economie și pentru stat. Moldova nu produce din surse energetice tradiționale, iar guvernele care au fost la conducerea țării până acum nu au investit la timp în energia regenerabilă. De aceea, suntem total dependenți de prețurile de pe piața din regiune – iar situația de pe piață azi nu este una normală. Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași.

”Noi nu putem renunța la actualul import de energie și nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. În aceste condiții, guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte. Totuși, guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină.

Este greu? Da! Trebuie să ne lăsăm învinși? Nu! Trebuie să ne lăsăm manipulați și divizați? Nu! Tare mulți sfătuitori în ale energeticii și ale negocierilor avem zilele astea. Unii ne povestesc că autoritățile trebuiau să obțină un preț mai mic la gaze, însă uită să analizeze prețurile în alte țări din regiune sau speculează cu cifre eronate. Alții sugerează, fără rușine, că prețul la energie ar trebui să fie mai important decât suveranitatea țării. O altă manipulare este că apelul de a consuma mai rațional energia înseamnă să ținem copiii în frig – nu e adevărat, nu asta este apelul. Încercările de manipulare nu ne ajută. Să nu ne lăsăm amăgiți de populiști sau de corupții care plâng după putere. Nu sunt bogate țările ce fac risipă, ci țările care cheltuie rațional”, a mai spus Maia Sandu.

”Și, foarte important, trebuie să facem totul pentru a rămâne parte a lumii libere. În orice împrejurare, oricât de dificilă, trebuie să nu uităm cât de importantă este libertatea, cât de important este respectul pentru demnitatea noastră umană. Democrația nu este o noțiune abstractă, este respectarea voinței poporului, este libertatea noastră de a alege. Să nu o schimbăm pe beneficii materiale de scurtă durată”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *