Acasă » Electricitate » Macquarie obține aprobările pentru tranzacția cu CEZ

Macquarie obține aprobările pentru tranzacția cu CEZ

4 aprilie 2021
Electricitate
energynomics

Vânzarea activelor românești ale CEZ Group către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a primit aprobarea finală. Astfel, vânzarea include în total un număr de șapte companii românești, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac, alături de celelalte companii.

Acordul achiziției a fost semnat anul trecut, în luna octombrie, iar tranzacția a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcția Generală de Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România.

După 18 luni de la debutul procesului de divestment și un nivel ridicat de interes pentru active, demonstrat de investitori, activele românești deținute de Grupul CEZ au fost achiziționate de MIRA. Tranzacția a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcția Generală de Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Șapte companii românești (Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România) își schimbă astfel acționarul începând cu data de 31 martie 2021.

„După 15 ani ca parte din CEZ Group, companiile românești și-au consolidat rolul lor în economia locală și au contribuit semnificativ la creșterea standardelor de calitate și inovație din sector. Sunt convins că MIRA, ca jucător cheie cu o importantă experiență în domeniu și cu o viziune de investiții pe termen lung, va consolida și mai mult rolul nostru și va sprijini nivelul înalt de expertiză al echipei noastre locale pentru un portofoliu mai puternic, în beneficiul direct al economiei locale și al clienților noștri”, spune Ondrej Safar, CEO CEZ România.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internațional și este parte din Macquarie Group, aflat în top 10 companii din Australia în funcție de capitalizarea de piață. MIRA este un investitor pe termen lung cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii de energie electrică cu rol esențial la nivel mondial. În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiții 12.5 GW în capacități de energie regenerabilă și 200.000 kilometri de rețele de distribuție a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

„Este nevoie de o infrastructură mai puternică și mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creștere a României și tranziția sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esențiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România și așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă”, a spus Leigh Harrison, Director al MIRA EMEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *