Acasă » Electricitate » Distribuţie » Liviu Dragnea va supraveghea construcția reactoarelor 3 și 4

Liviu Dragnea va supraveghea construcția reactoarelor 3 și 4

25 august 2014
Distribuţie
energynomics

Premierul Victor Ponta a dispus formarea unei comisii interministeriale sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea care să supravegheze şi să răspundă pentru aplicarea strategiei de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă şi să aprobe rezultatul negocierilor cu investitorul care va fi selectat, scrie Mediafax.

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat în AGA de vineri strategia de continuare a proiectului, informează cotidianul Bursa. Deși Fondul Proprietatea a arătat în dese rânduri că nu este susținătorul unui astfel de proiect, la votul pentru continuarea proiectului nu s-a opus.

Procesul de selectare a investitorului privat ar putea fi demarat în această săptămână, spun surse apropiate discuțiilor. Asistența juridică va fi asigurată de Asocierea Schoenherr şi Asociaţii SCA -Herbert Smith Freehills LL, în cadrul unui contract estimat la 1,8 milioane de lei, fără TVA.

Comisia condusă de vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, îi mai are ca membri pe ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie, un secretar de stat din Ministerul de Externe şi unul din Ministerul Finanţelor, pe directorul general al Direcţiei de Privatizare şi cel al Direcţiei de Energie şi Mediu din Departamentul pentru Energie, pe directorul general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale (OPCOM), pe directorul general al companiei Nuclearelectrica şi pe directorul general al companiei Transelectrica.

Statul vrea să cedeze unui potenţial investitor privat 51% din proiectul de 6,5 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4 din Cernavodă, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, între 30% și 49% din acţiuni, conform strategiei de atragere a unui investitor privat.

În firma mixtă, Nuclearelectrica va avea dreptul de a participa cu aport în natură reprezentat de activele existente în proprietatea sa destinate proiectului, printre care și 75 de tone de apă grea. Nuclearelectrica nu va avea obligația să furnizeze apă grea pentru reactoarele 3 și 4.

Pentru ca proiectul să stimuleze înscrierea unor companii pentru a deveni investitori privați, este discutată posibilitatea ca societatea de proiect să comercializeze energia electrică în avans, înainte de obținerea licenței de producător, atât pe Opcom cât și reglementat.

O propunere interesantă este și dezvoltarea unui mecanism de tip contracte pentru diferență, un instrument folosit în Marea Britanie pentru reforma pieței de eletricitate și pentru investiții în unități de producție cu emisii reduse.

O altă variantă discutată de autorități este posibilitatea garanției de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanțării investițiilor mari de infrastructură energetică, care aduc plus valoare în plan economic și social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *