Acasă » Electricitate » Lituania – prima țară care lansează o platformă de online pentru achiziționarea de panouri solare la distanță

Lituania – prima țară care lansează o platformă de online pentru achiziționarea de panouri solare la distanță

25 martie 2020
Electricitate
Energynomics

Lituania este prima țară care lansează un model de consum solar la distanță. Proiectul este unic, deoarece oferă oportunitatea de a cumpăra sau închiria un panou solar la distanță, prin intermediul unei platforme online.

Platforma online permite consumatorilor să achiziționeze o parte din energia solară generată de panourile solare la distanță. Înseamnă că oamenii care trăiesc într-o parte a țării pot folosi energia solară generată în alte părți ale țării. Cumpărătorul calculează câtă energie consumă o gospodărie și cumpără în consecință o parte din puterea generată de la distanță. Capacitățile variază de la 1 kW la 10 kW și alimentează energia electrică produsă în rețea pentru a acoperi nevoile gospodăriei lor, ulterior.

Deividas Varabauskas, CEO al Sun Investment Group, explică de ce a ales acest concept și cum îi avantajează pe consumatori: „Lumea este dornică să contribuie la generarea de energie curată și să treacă la energia solară. Dar dorința nu este suficientă – în acest moment, trebuie să acționăme rapid și să venim cu soluții mai eficiente. Piața lituaniană a fost potrivită pentru a începe proiectul nostru. Recent, Lituania, în urma planurilor de energie ale UE, a aprobat amendamente care afirmă că toată lumea avea dreptul să genereze și să utilizeze surse de energie regenerabilă de la centralele solare de la distanță“.

Varabauskas adaugă că soluția ajută Lituania să se îndrepte către neutralitatea climatică și este și o modalitate practică pentru cetățeni de a economisi bani. „O gospodărie lituaniană medie are nevoie de un panou solar de 2-3 kW. Deci, într-un an de la utilizarea unui panou solar de 2 kW, o gospodărie ar economisi aproximativ 190 de euro, ar salva în jur de 930 de copaci și ar reduce emisiile de CO2 cu 37 de tone. Desigur, rentabilitatea depinde de dimensiunea panoului și dacă este închiriat sau cumpărat, dar rezultatele sunt evidente”, spune CEO-ul Sun Investment Group.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *