Acasă » Electricitate » Distribuţie » Litigii pe bandă rulantă între companiile energetice și ANRE pe tema profitului reglementat

Litigii pe bandă rulantă între companiile energetice și ANRE pe tema profitului reglementat

2 februarie 2015
Distribuţie
energynomics

###author###

Toate companiile cu miză în distribuția de energie și gaze în regim reglementat vor chema în instanță ANRE pentru anularea ordinului și metodologiei care le-a diminuat Rata Reglementată a Rentabilității (RRR) la 7,7%, au spus pentru energynomics.ro surse din sectorul distribuției de energie electrică. Recent, în spațiul public a apărut informația că grupul Electrica S.A și filialele sale de distribuție cer în instanță anularea ordinului.

Sursele au confirmat pentru energynomics.ro că Enel, CEZ, Transgaz, Transelectrica și Fondul Proprietatea au depus sau urmează să depună o astfel de cerință în tribunalele românești. Pe portalul instanțelor de judecată, portal.just.ro, se pot accesa informații generale depuse de Fondul Proprietatea și CEZ Distribuție la secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal de la Curtea de Apel București.

Reprezentanții Enel au declarat pentru energynomics.ro: „Confirmăm faptul că cele trei societăți de distribuție ale Enel au formulat acțiuni în justiție în contradictoriu cu ANRE pentru anularea ordinelor privind aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă.

Totodată, confirmăm faptul că cele trei societăți de distribuție au formulat acțiuni în justiție în contradictoriu cu ANRE pentru anularea ordinului nr. 146/2014 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilității aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestart de operatorii de distribuție concesionari începând cu data de 1 ianuarie 2015 și abrogarea art. 122 din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 72/2013.”

RRR pentru distribuitorii de energie electrică a scăzut de la 1 ianuarie de la 8,52% la 7,7%. Fondul Proprietatea, acționar minoritar semnificativ în foarte multe companii de energie din România, susține că diminuarea ratei profitabilității conduce la o scădere a profitului operatorilor cu până la 12% față de anul anterior.

Transelectrica și-a informat acționarii la finalul lunii august 2014 de inițierea unui litigiu cu ANRE deoarece ordinul în cauză scade rentabilitatea companiei cu aproximativ 138,5 milioane de lei pe parcursul perioadei de reglementare valabilă până în 2019, cu potențial de destabilizarea a situației financiare a societății în următorii ani.

Alături de deschiderea litigiului, Transelectrica a făcut către ANRE trei propuneri alternative care ar fi oprit litigiul: modificarea ordinului, folosirea unei RRR de 9,87%, sau păstrarea valorii de 8,52%.

Federația patronală ACUE, ai cărei membri sunt companii din energie cu afaceri cumulate de peste 4 miliarde de euro pe an, indica la finalul lunii noiembrie 2014 că, din pricina acesti modificări, planurile de investiții sunt puse în pericol.

“Schimbările legislative şi ale cadrului de reglementare afectează în egală măsură atât companiile private cât şi pe cele de stat din sectorul energetic. Asemenea schimbări nu fac decât să contribuie la instabilitatea şi impredictibilitatea mediului de afaceri, împiedicând companiile să-şi asume programe de investiţii în contextul în care Rata de Rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură.

În acest caz, toate strategiile de investiţii ale companiilor membre ACUE din reţelele de distribuţie sunt afectate în mod semnificativ, împiedicându-le să crească eficienţa operaţională şi calitatea serviciilor oferite clienţilor”, stă scris în comunicatul ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *