Acasă » Interes general » Macroeconomie » Listarea FP la Londra va aduce lichiditate şi capital la Bucureşti, în special pe titlurile energetice

Listarea FP la Londra va aduce lichiditate şi capital la Bucureşti, în special pe titlurile energetice

4 mai 2015
Interes general
Bogdan Tudorache

Deşi listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) la London Stock Exchange (LSE) a atras de 11 ori mai multă lichiditate miercuri la Londra faţă de întreaga piaţă de la Bucureşti, care nu a înregistrat nici joi un avans semnificativ al principalilor indici bursieri, este de aşteptat ca aceasta să producă efecte pozitive în piaţa locală pe termen mediu şi lung, spun brokerii intervievaţi de energynomics.ro.

Listarea a produs oarecare temeri din partea Bursei, care a văzut în listarea secundară a FP la Londra o posibilă scădere a lichidităţii la Bucureşti, fapt care ar afecta reuşita pieţei locale de a urca de la statutul de piaţă de frontieră la cea de piaţă emergentă în cazul indicilor care ţin cont de fondurile de investiţii. Deşi MSCI nu are un astfel de criteriu cantitativ în cazul îmbunătăţirii statului pieţei locale, el este prezent în cazul FTSE, de pildă, susţin analiştii.

“Listarea FP nu a agitat piaţa de la Bucureşti. Cred că piaţa e în continuare în expectativă şi încă evoluează sub influenţa a ceea ce se întâmplă pe pieţele externe în momentul de faţă. Este însă evident că listarea FP poate aduce de aici încolo mai multă vizibilitate, lichiditate şi volatilitate pieţei locale”, spune Laurenţiu Roşoiu, director adjunct SAI Star Asset Management.

Prezenţa unui titlu românesc într-un centru financiar al Europei atrage atenţia asupra expunerii pe România, asupra coşului de titluri- în principal energetice, al FP, care va creşte pe termen lung.

“Coşul în sine poate fi interesant pentru investitorii străini. În plus, chiar dacă s-ar muta o parte a lichidităţii la Londra, nu s-ar muta grosul lichidităţii. Nici în cazul celorlalte listări duale, Romgaz şi Electrica, grosul lichidităţii nu s-a mutat la Londra, ci 80% din tranzacţii se fac tot la Bucureşti”, explică Roşoiu.

“Pe de altă parte, listarea FP aduce vizibilitate, imagine, inclusiv prin dinamica FP şi a managementului, din care România va avea doar de câştigat”.

Titlurile energetice vor fi mai vizibile

Odată cu creştera fluxurilor de capital injectate de Banca Centrală europeană în cazul procesului de relaxare cantitativă a pieţelor (Quantitative easing), majoritatea investitorilor instituţionali “stau pe bani”, şi sunt în căutarea unor randamente mai bune. “Mă aştept ca o parte din acest surplus să se îndrepte către piaţa de la Bucureşti”, spune analistul.

În plus, România se află într-o ecuaţie pozitivă din punct de vedere macroeconomic, iar creşterea încrederii investitorilor şi a consumului din ultima perioadă ar putea îndrepta atenţia fondurilor străine către Bucureşti.

“În condiţiile în care ai o economie care arată bine, ai nişte companii cu randamente bune- în special companiile energetice au randamente ale dividendelor în medie de 7-8% faţă de preţul de piaţă al acţiunii- peste care se suprapune şi imaginea favorabilă creată de FP- mă aştept mai degrabă să vină lichiditate către piaţă, existând un risc redus de plecare a ei”, a comentat Roşoiu.

Indicele BET a deschis joi pe verde, cu toate titlurile din componenţă în uşoară creştere. În primele trei ore de tranzacţionare majoritatea titlurilor energetice din componenţa FP au înregistrat un avans subunitar, cu OMV Petrom lider cu aproape 1% pe plus, urmat de Transgaz, care, deşi nu se află în portofoliu FP, creştea cu 0.55%, iar Electrica a urcat cu 0,42%, ulterior titlurile stagnând în jurul orei locale 12.00 sau înregistrând uşoare pierderi. FP a deschis în uşoară creştere, de 0.33%, stagnând în jurul aceleiaşi ore în punctul neutru şi ulterior pierzând teren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *