Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Liberalizarea prețului gazelor pentru industrie s-ar putea sfârși pe 1 iulie

Liberalizarea prețului gazelor pentru industrie s-ar putea sfârși pe 1 iulie

30 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileț, a declarat că autoritatea a propus Guvernului să stopeze calendarul liberalizării pieţei gazelor pe 1 iulie pentru consumatorii industriali care mai sunt încă în segmentul de piață reglementat, adică 16% dintre toți consumatorii non-casnici.

Potrivit afirmațiilor sale, la 1 iulie preţul gazului din producţia internă este estimat să ajungă undeva la 345 dolari/1.000 metri cubi, în apropierea prețului mediu de pe piețele europene, prin urmare convergența este realizată. În plus, prețul din piață este mai mic decât cel stabilit pentru segmentul reglementat prin calendarul de liberalizare.

“Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial […]. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului”, a declarat Nicolae Havrileţ.

Liberalizarea, în formă și în conținut, a fost decisă pe baza unui studiu de analiză și prognoză realizat de consultanții de la Rolland Berger care, potrivit președintelui ANRE, s-au înșelat cu privire la fiecare aspect din cele trei scenarii pe care le-au luat în considerare.

“O primă presupunere se referea la faptul că în următorii ani consumul va creşte, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axiomă a fost că va creşte importul la 35% din totalul consumului, însă nici această estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost că preţul gazelor va rămâne la 500 dolari/1.000 de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa preţul este acum de 330-360 de dolari”, a punctat Nicolae Havrileț.

75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, și 25% sunt consumatori casnici. Pentru cei din urmă eliminarea tarifelor stabilite de ANRE va continua până în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *