Acasă » Interes general » Laurian Lungu: Impactul economic al Neptun Deep este de circa 42 mld. de euro

Laurian Lungu: Impactul economic al Neptun Deep este de circa 42 mld. de euro

30 iunie 2023
Interes general
energynomics

Impactul economic al Neptun Deep pentru România este de circa 42,4 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro ar putea fi impactul bugetar, a declarat, vineri, Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.

„Noi am făcut un studiu foarte recent, de o săptămână, în care evaluăm impactul acestui Neptun Deep, din punct de vedere economic pentru România, ce înseamnă el ca impact economic, ca impact în venituri bugetare, ca impact asupra forței de muncă, pentru că şi acolo are un impact şi, bineînțeles, asupra deficitului de cont curent. Rezultatele sunt într-adevăr foarte bune. Este o investiție de care România are nevoie. Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 – 2036 – şi poate mai adunăm un an sau doi pentru tot ceea ce înseamnă aşa numitul decommissioning (dezafectare, n.r.). Este un impact în economie foarte mare. La nivel de venituri bugetare este undeva aproape de jumătate din impactul economic. Deci vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar. Aici intră şi participația statului. Practic, intră redevențele, intră toate aceste contribuții de asigurări sociale care vor veni la buget datorită faptului că sunt foarte multe job-uri, locuri de muncă care sunt menținute sau care sunt create. Apoi, impozitul pe profit, pe venit”, a declarat Laurian Lungu, citat de Agerpres.

„România îşi va dubla efectiv capacitatea de producție. Va deveni probabil, cel puțin până în 2030, primul producător de gaz din Europa, pentru că la ora actuală era Olanda. Ştim cu toții că acest zăcământ, Groningen, se va închide din 2024. Astfel, atunci când România va începe să extragă din Neptun Deep, Groningen se va închide şi evident că ponderea producției de gaze a României în total producție gaze la nivel UE va fi foarte, foarte mare. La ora actuală Uniunea are undeva o rată de dependență a importurilor de gaze de 97%”, a explicat Laurian Lungu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *