Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Konieczny, FP: România trebuie să continue liberalizarea prețurilor energiei

Konieczny, FP: România trebuie să continue liberalizarea prețurilor energiei

13 noiembrie 2014
Consumatori
Bogdan Tudorache

###author###

În România progresul reformelor a fost lent, în special în domeniul energetic și al transporturilor, susține Greg Konieczny, vicepreședinte executiv Templeton Emerging Markets Group și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. El susține necesitatea liberalizării prețului gazelor.

”România mai are încă un drum lung de parcurs. Progresul a fost lent și încă e nevoie de reforme structurale, în special în sectorul energiei și cel al transporturilor. Promisiunile referitoare la liberalizarea completă a prețurilor gazului și electricității, făcute instituțiilor financiare internaționale, trebuie respectate, deoarece ar aduce mai multe investiții și creștere în aceste sectoare,” spune Konieczny, citat de Investment Week (Marea Britanie).

În același timp, sistemul de guvernanță corporativă a fost ”uneori realizat doar pe jumătate”, se arată într-un comunicat.

”Eforturile susținute pentru reformarea întreprinderilor de stat rămâne un aspect cheie, împiedicând accelerarea creșterii economice. Deși un sistem nou, modern, de guvernanță corporativă a fost implementat pentru aceste companii, uneori măsurile au fost realizate doar pe jumătate. Există în continuare interferență politică în procesul de numire a managerilor, și se observă o lipsă a alinierii intereselor directorilor executivi ai companiilor cu cele ale acționarilor deoarece, în majoritatea cazurilor, aceștia încă nu sunt stimulați adecvat, iar criteriile de performanță încă nu sunt foarte bine alese”, a mai adăugat managerul FP.

”Taxele mari pentru a investi în piața de capital din România și reglementările excesive și imprevizibile continuă de asemenea să pună presiune asupra fluxurilor de investiții străine din cauza riscurilor asociate cu piața locală”, a mai spus Konieczny.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *