Acasă » Interes general » Konieczny: Companiile de stat au pierdut capital de ani de zile

Konieczny: Companiile de stat au pierdut capital de ani de zile

1 martie 2017
Interes general
Bogdan Tudorache

Companiile de stat nu suferă de pe urma unui deficit de capital, însă au pierdut capital ani de zile, deci nu există nici un motiv pentru a nu plăti dividende de până la 90%, a declarat pentru energynomycs.ro managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

„O modalitate de a privi acest lucru este că trebuie să analizăm structura de capital a acestor companii. O mulțime de companii din portofoliul nostru, precum și altele care nu mai sunt în portofoliul nostru, au o mulțime de bani în bilanțul contabil, care nu a fost folosit de ani de zile „, spune Konieczny.

”Asta e o pierdere totală. O mulțime de companii, în special în piețe reglementate ar trebui să beneficieze de efectul de levier pentru a maximiza veniturile și profiturile lor. Deci, nu există nici o lipsă de capital, iar în cazul în care companiie nu au în plan sau o strategie despre cum să investească aceste profituri, nu are nici un rost să păstreze numerar în bilanț”.

Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al Executivului, repartiția profitului net se aprobă de către Adunarea Generală a Acționarilor, în cazul societăților, și de către Consiliul de Administrație, în cazul regiilor autonome.

În același timp, Bulgaria cere companiilor de stat proprii ca doar 50% din dividende să fie virate către bugetul de stat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *