Acasă » Petrol și Gaze » KMG International: Sechestrul impus de DIICOT ameninţă planurile de dezvoltare şi investiţii

KMG International: Sechestrul impus de DIICOT ameninţă planurile de dezvoltare şi investiţii

17 iunie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

KMG International consideră că decizia adoptată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind menţinerea sechestrului instituit de DIICOT în luna mai 2016 este o măsură inutilă, în condiţiile în care nu există un risc de dispariţie, distrugere ori sustragere a bunurilor grupului.

Sechestrul reclamat de DIICOT se ridică la peste 6 miliarde lei, dublu faţă de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de instituţie, subliniază KMG, într-un comunicat.

„Decizia ar putea afecta pe termen mediu şi lung planurile de dezvoltare şi investiţii ale KMG International în România, dar şi capacitatea KMG International de a atrage finanţări suplimentare”, se precizează în mesajul grupului, care insistă că planurile sale investiţionale ar aduce numeroase beneficii pentru economia locală: „locuri de muncă, contribuţii la bugetul de stat şi beneficii pentru parteneri şi furnizori”.

KMG International precizează că, în prezent, operaţiunile grupului se derulează în condiţii normale şi că va continua demersurile de acţionare în instanţă a României la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, şi ICSID, tribunalul arbitral de pe lângă Banca Mondială, de la Washington DC.

Comunicatul reaminteşte că „acţiunea DIICOT se referă la pretinse fapte care au avut loc în perioada 2000-2003, cu mult înainte de preluarea în 2007 de către compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas a pachetului majoritar de acţiuni ale Grupului Rompetrol (în prezent KMG International). Astfel, a invoca în 2016 nelegalitatea unor privatizări realizate în 1999 şi, respectiv, 2000, ridică de la bun început probleme vădite de convenţionalitate, constituţionalitate şi legalitate, fie şi numai în raport cu principiile garantării dreptului de proprietate şi ale securităţii circuitului civil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *