Acasă » Petrol și Gaze » Transport » KMG International a investit 3,5 milioane de dolari în echipamente noi pentru un terminal petrolier

KMG International a investit 3,5 milioane de dolari în echipamente noi pentru un terminal petrolier

9 noiembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Grupul KMG International, prin intermediul companiei Midia Marine Terminal, a finalizat lucrările de înlocuire a sistemului de echipamente necesare pentru transferul ţiţeiului prin terminalului petrolier operat în largul Mării Negre, investiţia totală ridicându-se la 3,5 milioane de dolari, informează compania de hidrocarburi.

“Proiectul a vizat înlocuirea întregului sistem flexibil de transfer al ţiţeiului de la navele petroliere către parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia. Lucrările de mentenanţă capitale obligatorii menţin terminalul maritim în condiţii optime de siguranţă şi performanţă. De asemenea, investiţia asigură menţinerea la un nivel maxim de protecţie a mediului marin. La fiecare 2 ani, investim circa 200.000 de dolari, la 4 ani circa 1,4 milioane de dolari, iar la fiecare 8 ani circa 3 milioane de dolari pentru aceste lucrări”, a declarat Ioan Tăuș, directorul general al companiei Midia Marine Terminal.

Înlocuirea sistemului de furtune flexibile a fost realizată pe mare în 16 zile şi a implicat 6 ambarcaţiuni şi 20 de scafandri care au lucrat 24/24 timp de 16 zile. Proiectul a fost realizat cu participarea companiei Rominserv, contractorul general al KMG International, mai informează grupul.

Sistemul de furtune flexibile al terminalui petrolier offshore din Marea Neagră este format din două şiruri de furtune din cauciuc ranforsat cu spirală metalică, având o greutate cuprinsă între 3,5 şi 5 tone, prevăzute cu dublă carcasă special concepută pentru protejarea mediului marin, în caz de avarie.

Acest sistem are în componenţă două şiruri de furtune plutitoare cu lungimi de aproximativ 270 metri fiecare şi două şiruri de furtune submarine, garantate la o presiune de 19 bari, fiind construite în conformitate standardele internaţionale dar ţinând cont şi de condiţiile hidro – meteo specifice din zona în care este amplasat, 9 Km est faţă de portul Midia Năvodari. Durata de viaţă în serviciu a acestor furtune este de 2 ani pentru cele plutitoare care funcţionează în condiţii de mare stres, de 4 ani pentru furtunele submarine şi de 8 ani pentru celelalte furtunele de transfer.

Prin intermediul terminalului petrolier din largul Mării Negre au fost descărcate peste 23 de milioane tone de ţiţei de la începutul anului 2009 până în septembrie 2015, şi au fost operate în siguranţă 276 de nave. Terminalul a rezistat fără avarii, în condiţii de frig sever şi la furtuni violente cu valuri care au depăşit 8 metri în zona acestuia fiind proiectat să funcţioneze pentru o perioadă de minim 25 de ani.

În prezent, terminalul asigură necesarul de ţiţei al rafinăriei Petromidia – cea mai mare unitate de profil din România, care a prelucrat în anul 2015 cantitatea record de 5 milioane tone de ţiţei de la punerea în funcţiune (1979), atingând, astfel, capacitatea maximă de producţie.

Cu o capacitate proiectată de transfer de 24 milioane tone pe an, terminalul petrolier poate primi nave de până la 160.000 tdw. Operarea prin terminal scade distanţa cu aproximativ 33 de kilometri faţă de traseul prin portul Constanţa şi permite realizarea unor reduceri de circa 7 dolari/tonă a costurilor de aprovizionare cu ţiţei. Astfel, investiţia de 100 de milioane de dolari pentru realizarea terminalului petrolier a fost amortizată în doar 5 ani de la punerea lui în funcţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *