Acasă » Petrol și Gaze » Klaus Iohannis retrimite Parlamentului Legea offshore, pentru reexaminare

Klaus Iohannis retrimite Parlamentului Legea offshore, pentru reexaminare

Energynomics

Președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea Legii offshore în Parlament, în vederea reexaminării. Unul dintre motivele invocate este necesitatea analizării “din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare”. În acest sens, Iohannis semnalează un articol din lege care prevede că sumele rezultate din redevențe și impozitele asupra veniturilor suplimentare ajung într-un fond special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat, fără să fi fost făcute analize. Un alt motiv invocat de Iohannis este că unele prevederi din lege nu au fost dezbătute în Senat, prima cameră sesizată, iar având în vedere importanța domeniului, este necesar “să se asigure deplina respectare a principiului constituțional al bicameralismului”, conform Hotnews.ro.

Dacă legea nu ar fi fost retrimisă în Parlament, Guvernul ar fi urmat să o modifice imediat după promulgare prin Ordonanță de Urgență. “Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilității și predictibilității pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector și pentru evitarea potențialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziții clare, lipsite de echivoc și cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilității necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre.

De asemenea, considerăm că legea trebuie reanalizată și din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare. În acest sens, semnalăm că legea supusă reexaminării prevede că sumele rezultate din redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public – privat, fără să fie supuse analizei, în prealabil, alocările alternative ale veniturilor bugetare preconizate, în conformitate cu prioritățile de investiții care trebuie să impulsioneze dezvoltarea economică și socială a României”, se arată în cererea de reexaminare asupra legii offshore, transmisă de președintele Klaus Iohannis președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Șeful PSD Liviu Dragnea a declarat săptămâna trecută ca este necesară modificarea prin Ordonanță a Legii Offshore, pe care chiar el și-a asumat-o când ar fi fost aprobată de Parlament și trimisă la președinție pentru promulgare. Ordonanța urma să conțină modificări esențiale ale Legii, în favoarea operatorilor din Marea Neagră. De asemenea, urmau să fie prevăzute deduceri pentru investițiile pe care le fac operatorii, dar și posibile înghețări de taxe pe perioada acordurilor petroliere. Ordonanța în speță un mai este însă necesară, în urma demersului președinției.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *