Acasă » Petrol și Gaze » Kadri Simson cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate ruseşti

Kadri Simson cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate ruseşti

11 martie 2023
Import-Export
energynomics

Ţările şi companiile din Uniunea Europeană nu ar trebui să mai semneze noi contracte de achiziţie de gaze naturale lichefiate ruseşti, în conformitate cu strategia blocului comunitar de a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a redus livrările de gaze naturale prin conducte spre Europa, ceea ce a provocat o criză energetică şi a dus preţurile la valori record. În replică, UE a promis că va renunţa complet la combustibilii fosili ruseşti în 2027, şi anul trecut a înlocuit două treimi din gazele naturale care în mod normal erau livrate de Rusia.

Însă chiar dacă Moscova a redus livrările de gaze naturale prin conducte, livrările de gaze naturale lichefiate ruseşti spre Europa au crescut cu peste o treime anul trecut, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE şi consultată de Reuters.

„Putem şi trebuie să renunţăm complet la gazele ruseşti, cât mai rapid posibil, menţinând în acelaşi timp securitatea aprovizionării”, a declarat Kadri Simson la o întâlnire cu eurodeputaţii. „Încurajez toate statele membre şi toate companiile să înceteze să mai cumpere gaze lichefiate ruseşti, şi să nu mai semneze noi contracte cu Rusia atunci când contracte în vigoare vor expira”, a mai spus Simson, adăugând că asta ar putea să îi liniştească şi pe ceilalţi furnizori de gaze cu care Europa încearcă să negocieze acorduri, conform Agerpres.

Cantităţile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanşarea războiului din Ucraina. Europa a înlocuit o mare parte din gazele ruseşti cu gaze lichefiate de la alţi furnizori, precum SUA, dar şi prin energii regenerabile şi programe de economisire a energiei.

Un comentariu la „Kadri Simson cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate ruseşti”

  1. Pingback: Kadri Simson cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate ruseşti - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *