Acasă » Electricitate » Nuclear » Japonia: Deversarea apei centralei de la Fukushima suspendată după un cutremur

Japonia: Deversarea apei centralei de la Fukushima suspendată după un cutremur

15 martie 2024
Nuclear
energynomics

Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) a anunțat vineri că şi-a suspendat „ca măsură de precauție” procesul de deversare a apei tratate din centrală în mare, după un cutremur cu magnitudinea 5,8 care s-a produs în apropiere, notează AFP.

Pe 28 februarie, Tepco a început o nouă operațiune de deversare în Oceanul Pacific a apei stocate pe amplasamentul uzinei, tratată anterior pentru a elimina majoritatea substanțelor sale radioactive, cu excepția tritiului, care este periculos doar în doze mari concentrate, potrivit Agerpres.

Această a patra fază de deversare în mare din vara trecută urma să se încheie în duminică, potrivit programului inițial.

După cutremurul care a avut loc vineri, la ora locală 00.14 (joi, 15.14 GMT), în largul coastelor departamentului Fukushima, care nu a provocat tsunami, „am putut confirma de la distanță că nu există anomalii” la instalațiile de diluare a apei cu tritiu şi evacuare în ocean, a indicat Tepco pe rețeaua socială X.

Dar, „ca măsură de precauție, am suspendat operațiunile acestor instalații, în conformitate cu protocoalele operaționale predefinite”, a adăugat Tepco.

La scurt timp după cutremur, Autoritatea japoneză de securitate nucleară (NRA) a indicat pe site-ul său că nu au fost detectate anomalii la instalațiile nucleare de la Fukushima.

Situată pe malul Oceanului Pacific, centrala Fukushima Daiichi a fost devastată în 2011 de un tsunami gigantic provocat de un cutremur subacvatic cu magnitudinea 9,0 în largul oraşului Fukushima.

Această centrală este în prezent în curs de demontare, un proiect colosal şi extrem de complex care ar urma să dureze câteva decenii.

China a criticat ferm deversarea apei tratate din centrală în mare, deşi acest proces a fost validat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Beijingul a replicat suspendând toate importurile de fructe de mare japoneze începând cu vara trecută, urmat de Moscova câteva luni mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *