Acasă » Petrol și Gaze » Investitorii îndeamnă băncile europene să nu mai finanțeze noi proiecte de petrol şi gaze

Investitorii îndeamnă băncile europene să nu mai finanțeze noi proiecte de petrol şi gaze

11 februarie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Băncile europene riscă să pună în pericol atingerea obiectivelor privind emisiile zero de carbon precum şi cele privind creşterea energiilor regenerabile dacă nu vor înceta să mai finanțeze noi zăcăminte de petrol şi gaze în acest an, a apreciat vineri un grup de investitori care gestionează active în valoare de peste 1.500 miliarde de dolari, informează Reuters.

ShareAction a dezvăluit că a făcut această solicitare în scrisorile trimise directorilor băncilor Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank şi Societe Generale. Grupul care a coordonat acțiunea a adăugat că printre investitorii care s-au alăturat inițiativei se numără Aegon Asset Management, La Francaise Asset Management şi Local Government Pension Scheme (Marea Britanie).

ShareAction a estimat că cele cinci bănci pe care le-a contactat, plus grupul britanic HSBC, reprezintă cei mai mari finanțatori europeni ai principalelor companii de petrol şi gaze care şi-au majorat producția între 2016 şi 2021, conform Agerpres.

Cu toate acestea, banca britanică HSBC a anunțat în luna decembrie 2022 că va înceta să mai finanțeze în mod direct noi zăcăminte de petrol şi gaze, alăturându-se altor bănci care au decis să restricționeze finanțarea, a precizat ShareAction.

„Investitorii atrag atenția acestor bănci că se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari dacă nu acționează în curând pentru a inversa finanțarea acordată noilor zăcăminte de petrol şi gaze”, a subliniat Jeanne Martin coordonatoare la ShareAction.

În replică, un purtător de cuvânt de la Barclays a spus că banca consideră că poate face o diferență semnificativă prin colaborarea cu clienții în tranziția lor spre o economie cu emisii reduse de carbon. „Asta include multe companii de petrol şi gaze care s-au angajat în mod activ în tranziție”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Grupul bancar francez BNP Paribas a trimis un email în care menționează că luna trecută a anunțat noi ținte privind „accelerarea tranziției spre o economie cu emisii reduse de carbon”, inclusiv încetarea finanțări pentru noi proiecte de explorare şi producție de petrol şi gaze precum şi reducerea expunerii băncii pe gazele naturale.

La rândul său, Credit Agricole a anunțat că a încetat deja finanțarea de noi proiecte în domeniul extracției de petrol şi că are de gând să ajungă la neutralitate climatică până în 2050.

Societe Generale nu a dorit să facă comentarii dar un purtător de cuvânt a spus că banca franceză va analiza scrisoarea după ce directorii vor primi o copie. Purtătorul de cuvânt a menționat că banca franceză are propriile ținte privind reducerea expunerii pe sectorul producției de petrol şi gaze până în 2025.

Deutsche Bank a informat că „şi-a redus în mod semnificativ” angajamentul față de sectoarele cu emisii intensive de carbon încă din 2016 şi că a stabilit ținte pentru reducerea emisiilor finanțate până în 2030 şi 2050. „Suntem concentrați pe sprijinirea clienților noştri în transformarea lor spre neutralitatea emisiilor de carbon”, a precizat cea mai mare bancă din Germania într-un comunicat.

Chiar dacă băncile susțin că au înăsprit condițiile pentru finanțarea combustibililor fosili, în conformitate cu promisiunile destinate reducerii finanțării pentru ajungerea la emisii zero până în 2050, organizațiile pentru protecția mediului susțin că băncile fac prea puțin şi acțiunile lor vin prea târziu.

În anul 2021, Agenția Internațională a Energiei estima că investițiile în noi proiect din sectorul petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui trebuie oprite pentru a putea ajunge la emisii zero până în 2050.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *