Acasă » Interes general » Investițiile nete în economie au crescut cu 14,4% la 10 luni

Investițiile nete în economie au crescut cu 14,4% la 10 luni

12 decembrie 2023
Interes general
energynomics

Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 118,5 miliarde de lei în perioada ianuarie – octombrie a acestui an, în creştere cu 14,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni.

Creşterea investițiilor a fost înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 28,6%, lucrări de construcții noi cu 14% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 11,5%, conform Agerpres.

Cele mai multe investiții au fost realizate în lucrări de construcții noi, cu un total de 74,2 miliarde de lei în primele zece luni. O sumă de 34,7 miliarde de lei a fost direcționată către utilaje şi mijloace de transport, iar 9,6 miliarde către alte cheltuieli.

În trimestrul III 2023, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 48,8 miliarde de lei, în creştere cu 16,6%, comparativ cu trimestrul III 2022. Creşterea a fost evidențiată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 35,9%, lucrări de construcții noi cu 19,2% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,4%.

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucției celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc), precizează INS.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *