Acasă » Interes general » Investițiile chineze în Europa se reprofilează pe producerea de baterii pentru VE

Investițiile chineze în Europa se reprofilează pe producerea de baterii pentru VE

9 mai 2023
Interes general
energynomics

Investițiile chineze în Europa se modifică de la fuziuni şi achiziții la proiecte de tip greenfield, în special în domeniul producerii de baterii pentru vehicule electrice, arată datele pe 2022 analizate de firmele de cercetare MERICS şi Rhodium Group, transmite Reuters.

Investițiile de tip greenfield au reprezentat anul trecut 57% din totalul investițiilor străine directe ale Chinei în Europa, depăşind fuziunile şi achizițiile pentru prima dată din 2008, conform raportului publicat marți.

Achiziționarea Sumo Digital de către Tencent a fost singura tranzacție în valoare de peste un miliard de euro (1,10 miliarde de dolari), alte investiții majore fiind în fabrici de baterii, de către companii cum ar fi CATL, Envision AESC şi SVOLT, potrivit Agerpres.

„Asistăm la o modificare majoră a modului în care companiile din China investesc în Europa… firmele chineze au devenit jucători importanți în tranziția verde a Europei”, a apreciat Agatha Kratz, director al Rhodium Group.

Europa are unele din cele mai stricte reglementări în privința electrificării şi tranziției verzi dar producerea de baterii este în urma rivalilor din Asia, cea mai mare parte a capacităților planificate pentru producerea de baterii venind de la producătorii din Japonia, Coreea de Sud sau China, a căror expertiză este semnificativă.

Configurarea operațiunilor de la zero în Europa permite firmelor din China să evite tarifele vamale şi costurile de transport, astfel încât nu sunt împiedicate de tensiunile politice care ar putea afecta exporturile şi importurile, se arată în raport.

Deşi a sporit supervizarea investițiilor chineze în Europa, regiunea încă rămâne mai deschisă din punct de vedere politic către China decât Statele Unite, care au luat măsuri contra importurilor de baterii din China prin programul de investiții (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenții pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice, cipuri sau panouri solare.

Politicienii europeni şi liderii de afaceri încă sunt în mijlocul unei dezbateri privind propria relație a regiunii cu China, încercând să sprijine industria internă şi să găsească noi furnizori pentru materiile prime necesare pentru tranziția verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *