Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Interconexiunea de gaze dintre România și Bulgaria, operațională abia din martie

Interconexiunea de gaze dintre România și Bulgaria, operațională abia din martie

9 ianuarie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Conducta de interconectare a rețelelor de gaze din România și Bulgaria, între orașele Giurgiu și Ruse, va fi finalizată cu o întârziere de aproximativ trei luni. Compania Bulgartransgaz (operatorul sistemului de transport de gaze din Bulgaria –n.r.) a anunțat că interconectorul nu a devenit operațional de la 1 ianuarie, așa cum era de așteptat, ci va intra în funcțiune până la sfârșitul lunii martie anul acesta.

Întârzierea este cauzată de circumstanțe extraordinare legate de caracteristicile geologice ale părții de sub Dunăre. În timpul sondărilor s-a dat peste un complex de calcar care a împiedicat lucrările. Dacă nu apar alte probleme, se așteaptă ca sondarea principală să fie finalizată până la sfârșitul lunii.

Lucrările pe partea terestră au fost de asemenea întârziate, pentru că s-au descoperit necropole romane, tracice și protobulgare. După finalizarea lucrărilor de construcție, în februarie și martie se vor efectua testări ale interconectorului, precizează Bulgartransgaz.

Conducta va avea o lungime totală de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al României, iar 4,14 km reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea minimă dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane de metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 milioane de euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanțarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane de euro, iar Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Sursa

Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *