Acasă » Interes general » Mediu » Întârzierile în lansarea unor electrocasnice mai eficiente energetic îi costă pe cetățenii UE miliarde de euro

Întârzierile în lansarea unor electrocasnice mai eficiente energetic îi costă pe cetățenii UE miliarde de euro

4 octombrie 2018
Interes general
energynomics

Lansarea a 15 noi modele de electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv frigidere, televizoare și mașini de spălat vase, a fost amânată, spun diplomații UE, chiar dacă experții le consideră „cruciale” pentru a respecta promisiunea Europei privind acordul de la Paris. De asemenea, întârzierile vor duce la pierderea economiilor consumatorilor în valoare de miliarde de euro.

Noile modele ar fi economisit 62 de milioane de tone de emisii de CO2 – echivalentul consumului anual de energie primară din Suedia – iar problema e aruncată în curtea viitoarei componențe a CE, unde partidele de dreapta pot fi mai influente.

Numai cinci noi măsuri de etichetare a energiei aparatelor sunt pe cale să fie aprobate până la termenul limită de 2 noiembrie și cel puțin jumătate din noile modele nu vor fi lansate înainte ca Parlamentul European să intre în vacanță în martie, potrivit The Guardian.

„Măsurile sunt amânate și suntem îngrijorați”, a declarat un diplomat al UE pentru The Guardian, „știm că unele dintre produse nu vor trece, dar sperăm că vom avea nouă sau zece din ele”.

Orice întârziere ar putea afecta angajamentele climatice ale UE, a spus oficialul, adăugând că trimiterea celor 15 proiecte ecologice înapoi, „nu ar fi acceptabilă” pentru guvernul său. Acest lucru ar implica o dublă capcană birocratică costisitoare, cu recalculări ale specificațiilor tehnice necesare din partea consultanților și centrelor de cercetare din UE ce pot fi remise după 2019.

Chloé Fayole, manager senior de program al Organizației Europeane de Standarde pentru Mediu (Ecos), a declarat că o amânare de doi ani în adoptarea celui mai recent pachet va costa consumatorii și întreprinderile 46 miliarde de euro (41 miliarde lire sterline).

Eco-designul și îmbunătățirea etichetei energetice au reprezentat un sfert din reducerea emisiilor de dioxid de carbon din UE în ultimii ani și jumătate din economiile de energie.

Se anticipează că noile măsuri ar economisi până în 2030, aproximativ 5% din consumul anual de energie electrică din Europa și ar introduce cerințe inovatoare pentru reciclare și reparații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *