Acasă » Termo » INSCOP prezintă prima radiografie sociologică privind încălzirea locuințelor

INSCOP prezintă prima radiografie sociologică privind încălzirea locuințelor

27 noiembrie 2019
Încălzire centralizată
energynomics

Primul sondaj de opinie DESCARCĂ AICI  la nivel național realizat în România pe tema comportamentului populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri a fost lansat de INSCOP Research, în cadrul Forumului România Eficientă, organizat la București de Energy Policy Group – EPG. Cercetarea a fost realizată la comanda Energy Policy Grup în cadrul Proiectului România Eficientă, sprijinit de compania OMV Petrom.

Sursele de încălzire a locuinței

43,4% dintre respondenți folosesc resurse fosile (soba cu lemne, cărbune sau gaz natural), 35,7% centrala proprie pe gaz natural, 13,5% încălzirea centralizată (la nivel de bloc sau cartier) și 1,8% un sistem electric de încălzire. Restul de 5,5% dintre românii chestionați declară că folosesc alt tip de sursă de încălzire, cele mai multe răspunsuri la această categorie indicând centralele pe lemne și pe peleți.

Gradul de satisfacție

Cei mai mulțumiți sunt utilizatorii centralelor pe gaz, dintre care 42,2% se declară foarte mulțumiți de acest sistem, iar 52,9% destul de mulțumiți. Ponderea însumată a celor destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți, nu atinge 4 procente.

Și în cazul încălzirii centralizate, ponderea celor mulțumiți sau foarte mulțumiți este ridicată – 83,6%, cu o pondere de doar 5% a celor foarte nemulțumiți.

25,6% dintre cei care utilizează soba cu lemne/cărbune/gaz se declară foarte mulțumiți de acest sistem de încălzire, 49,5% destul de mulțumiți, 17% destul de nemulțumiți, 6,6% foarte nemulțumiți.

Deschiderea spre schimbare

Întrebați dacă și-ar schimba sistemului de încălzire pe care îl folosesc în prezent, au răspuns afirmativ 75,3% dintre utilizatorii sobei cu lemne/cărbune/gaz. În rândul celor racordați la sistemul centralizat (bloc/cartier), constatăm o disponibilitate mai redusă, dar relativ ridicată, de a schimba sistemul de încălzire utilizat se înregistrează (44,6%). Interesant, inclusiv în rândul celor care dețin o centrală proprie pe gaz, 36,9% sunt interesați de opțiuni mai bune; o explicație poate veni din faptul că utilizatorii de centrală proprie pe gaz sunt cu precădere “persoane cu studii superioare, gulerele gri și albe, persoanele cu venit de peste 2.000 de lei”, potrivit INSCOP.

66,7% din cei racordați la sistemul centralizat ar opta pentru o centrală proprie pe gaz, 5,6% pentru sistem electric de încălzire, 12,2% pentru alt tip, 1,1% pentru niciunul, iar 14% nu știu sau nu răspund.

60,6% din cei care utilizează soba ar opta pentru o centrală proprie pe gaz, 8,5% pentru sistemul centralizat, 9,8% pentru sistem electric de încălzire, 16,3% pentru alt tip, 0,8% pentru niciunul, iar 1% nu știu sau nu răspund.

Comportament specific

Doar 23,8% dintre respondenți reduc sau opresc întotdeauna căldura în timpul sezonului rece (atunci când pleacă de acasă sau merg la culcare). 11,3% recurg la acest comportament de economisire de multe ori, 27% mai rar și 36,5% niciodată.

Termoizolarea clădirilor este evaluată pozitiv

80,9% dintre cei care locuiesc într-un bloc termoizolat sunt de părere că termoizolarea clădirii a dus la scăderea consumului de energie, 12,9% că nu, iar 6,1% nu știu și nu răspund. De asemenea, 56,9% din cei care locuiesc într-un bloc care NU este termoizolat consideră că este foarte important ca blocul în care locuiesc să fie termoizolat, 25,6% că este important, iar pentru 17,5% este neimportant sau deloc important.

Reducerea costurilor este primul criteriu, dar…

Principalul beneficiu al locuirii într-o casă/apartament eficient energetic este pentru 49% dintre români reducerea costurilor cu energia, pentru 29,7% protejarea sănătății personale și a familiei. Pentru 11,6% dintre respondenți, reducerea poluării este principalul avantaj al locuirii într-o locuință eficientă energetic.

Studiul mai arată, totuși, că majoritatea românilor ar accepta creșterea pe termen scurt a costurilor personale pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. Întrebați dacă ar fi de acord cu adoptarea de măsuri mai stricte pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor (termoizolare, becuri economice etc), dacă acest lucru ar însemna creșterea costurilor pentru familia lor, 66,7% au răspuns afirmativ, în timp ce 24,7% răspund negativ

Metodologie

Sondajul de opinie la nivel național intitulat ”Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Energy Policy (EPG), în cadrul programului ”România Eficientă” sprijinit de compania OMV Petrom.

Universul cercetării a fost reprezentat de populația neinstituționalizată a României cu vârsta de 18 și peste această vârstă.

Datele cercetării au fost culese în perioada 15-30 octombrie 2019 pe un eșantion aleatoriu multistadial stratificat. Volumul total al eșantionului a fost de 1628 de chestionare, cu o eroare maximă tolerată de 2,4% și un interval de încredere de 95%. Reprezentativitatea cercetării este asigurată pe categoriile socio-demografice semnificative, datele ponderate generând un eșantion de 1500 de persoane.

Metoda de cercetare utilizată a fost interviul în profunzime prin intermediul chestionarului, datele fiind colectate telefonic (CATI).

Proiectul România Eficientă

Proiectul România Eficientă constă în dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care dura cel puțin până în anul 2022.

Directorul Energy Policy Group, Radu Dudău, a subliniat la lansarea studiului INSCOP că ”cercetarea sociologică oferă un tablou pozitiv al percepției românilor cu privire la provocările eficientizării energetice, datele furnizând numeroase repere fundamentate științific pentru calibrarea corectă a programului România Eficientă, pe toate dimensiunile esențiale: educare, comunicare și implementare.”

În România sunt peste 8.300.000 de clădiri. Majoritatea clădirilor din România sunt construite înainte de ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri. Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzătoare și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate. De exemplu, simpla înlocuire a becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat cu până de 4 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *