Acasă » Interes general » ING, printre primele bănci din lume care au înglobat în strategia de finanțare ideea de Finanțare Sustenabilă

ING, printre primele bănci din lume care au înglobat în strategia de finanțare ideea de Finanțare Sustenabilă

28 iunie 2019
Interes general
Bogdan Tudorache

ING își susține clienții în migrarea spre o economie circulară prin acordarea de produse inovatoare verzi pentru proiectele și inițiativele de dezvoltare sustenabilă, a susținut Oana Mogoi, Sector Head – Utilities & Natural Resources ING Bank, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro. Piața de produse de finanțare verzi a atins 250 de miliarde de dolari în 2018, față de doar 5 miliarde în 2012, iar ING a contribuit cu 30 de miliarde de dolari la nivel global.

Finanțarea Sustenabilă a trecut de la faza unui concept la un fenomen care ia amploare. În acest sens, Convenția de la Paris din 2015 a marcat un pas important în dezvoltarea economiei globale.

”Faptul că 170 de țări au ratificat acest acord dă un semnal puternic asupra tranziției către o economie și o lume cu emisii scăzute. Însă asta implică un efort investițional semnificativ, din calculele Comisiei fiind necesare aproximativ 180 de miliarde de euro anual care ar trebui direcționați către creșterea eficienței energetice și către producția și transmisia de energie obținută din surse regenerabile. Este clar că dimensiunea acestor investiții este cu mult peste capacitatea de finanțare a sistemului public, chiar și în țările foarte dezvoltate. În consecință, rolul sectorului privat și în special a celui financiar devine foarte important”, susține Oana Mogoi.

În acest sens, CE a înființat un grup de lucru, European High Level Group of Sustainable Finance, cu scopul de a promova ideea de finanțare sustenabilă. Raportul Grupului arată, printr-un set de recomandări, cum se poate integra ideea de sustenabilitate în politica de finanțare a UE, prin implicarea și creșterea contribuției sistemului financiar, prin creșterea stabilității acestuia, precum și prin înglobarea ideii de guvernanță socială și de mediu în deciziile de finanțare.

”Concluzia studiului a fost că, pentru atingerea țintelor Convenției de la Paris, este necesară transformarea în totalitate a sistemului financiar, a culturii și a intereselor sale”.

Planul de acțiuni sugerat de raport include necesitatea clasificării activităților legate de sustenabilitate, impunerea unui standard de finanțare pentru produsele de finanțare verzi. Totodată, studiile de adecvare a capitalurilor pentru instituțiile financiare și de asigurare trebuie să ia în calcul expunerile legate de mediu și de schimbări climatice, în timp ce riscurile asociate acestora trebuie expuse într-un mod cât mai transparent.

”Vorbim de o schimbare de paradigmă – până de curând costul poluării a fost susținut de societate și de mediu. Multe companii din România au deja înglobată în strategia lor ideea de dezvoltare sustenabilă, cu indicatori clari asumați la nivel de management. Din studiul CE rezultă că astfel de companii au și performanțe financiare mai bune, un risc de credit mai scăzut și un management mai performant. Vedem inițiative și la nivelul guvernului, ceea ce este îmbucurător – în 2017 s-a înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă”, a afirmat Oana Mogoi.

ING își propune să alinieze 600 de miliarde de euro din portofoliul său obiectivelor Convenției de la Paris

ING a fost printre primele bănci din lume care au înglobat în strategia proprie ideea de finanțare sustenabilă. ”Astfel a luat naștere proiectul Terra, prin care dorim să aliniem 600 de miliarde de euro din portofoliul nostru total de 900, obiectivelor Convenției de la Paris. Este clar că acest lucru nu se va putea face peste noapte, fiind vorba de un proces treptat, dar suntem încrezători că atât timp cât există o strategie și obiective clar asumate, vom reuși”.

ING urmărește, totodată, neutralitatea energetică proprie. „Ne dorim ca până în 2020 să asigurăm electricitate din surse regenerabile pentru sediile pe care le utilizăm din întreaga lume prin inițiativa Renewable Energy 100, să reducem emisiile cu 50%, deșeurile noastre reziduale globale și impactul asupra apei cu 20%, totul până în 2022 față de 2014.” În același timp, to până în 2022, se urmărește dublarea finanțărilor pentru companiile și organizațiile care au inițiative și proiecte sustenabile, cu impact pozitiv asupra societății și mediului.

”Lucrurile au început destul de devreme în ING, încă din 1996 s-a creat primul studiu de sustenabilitate, iar în 2010 au fost trasate primele obiective. În 2015 au fost emise primele obligațiuni verzi – pentru care se definește un scop precis în utilizarea fondurilor atrase, strict legat de ideea de sustenabilitate; se acordă un rating extern de sustenabilitate și se monitorizează destinațiile utilizării finanțării. Există și creditele verzi, cu același scop ca obligațiunile și același tip de monitorizare a utilizării. De asemenea, aș aminti creditele de îmbunătățire a sustenabilității, pentru care se stabilește un set de indicatori, iar dacă aceștia sunt atinși, se acordă un discount din costul finanțării, iar dacă nu, se percepe o penalitate. Acestea sunt produsele pe care le oferim în acest moment pentru finanțarea sustenabilă, este modalitatea și angajamentul nostru de a ne susține clienții și economia în tranziția energetică și migrarea către o economie circulară și o lume cu emisii mai scăzute”, a mai spus Oana Mogoi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *