Acasă » Interes general » Inflația în UE a scăzut în luna noiembrie, în România prețurile au continuat să crească

Inflația în UE a scăzut în luna noiembrie, în România prețurile au continuat să crească

19 decembrie 2022
Interes general
energynomics

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna noiembrie până la 11,1%, de la 11,5% în luna octombrie, însă în opt țări membre indicele prețurilor de consum a crescut de la o lună la alta, inclusiv în România, de la 13,5% până la 14,6%, arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

În luna noiembrie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (23,1%), Letonia (21,7%), Estonia şi Lituania (ambele cu 21,4%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației în luna noiembrie au fost Spania (6,7%), Franța (7,1%) şi Malta (7,2%).

Comparativ cu luna octombrie, rata anuală a inflației a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei țări şi a crescut în opt state membre, inclusiv în România, de la 13,5% până la 14,6%. Nu mai puțin de 18 state membre UE, printre care se numără şi România, au înregistrat în luna septembrie o rată anuală a inflației mai mare de 10%, potrivit Agerpres.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 10,6% în luna octombrie, până la 10,1% în luna noiembrie. Este pentru prima dată în ultimele 17 luni când inflația în zona euro a scăzut, dar cu toate acestea continuă să rămână în zona de două cifre. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,82 puncte procentuale, urmată de prețurile la alimente, băuturi alcoolice şi țigări care au crescut cu 2,84 puncte procentuale şi prețurile la servicii care au înregistrat un avans de 1,76 puncte procentuale.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *