Acasă » Interes general » Industria de profil solicită 4 mld. de euro prin PNRR pentru eficienţa energetică a clădirilor

Industria de profil solicită 4 mld. de euro prin PNRR pentru eficienţa energetică a clădirilor

17 decembrie 2020
Interes general
Energynomics

Unele din cele mai importante asociaţii profesionale şi patronale din domeniul eficienţei energetice a clădirilor propun majorităţii guvernamentale alocarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a sumei de 4 miliarde de euro pentru eficienţa energetică a clădirilor.

Potrivit unui comunicat, cele unsprezece asociaţii profesionale şi patronale reprezintă sute de companii importante din România şi o parte importantă a economiei României, dar şi zeci de mii de specialişti din rândul arhitecţilor, inginerilor şi auditorilor energetici.

„Această sumă nu este aleasă întâmplător, ci este echivalentă cu proporţia de emisii de gaze cu efect de seră ce revine sectorului clădirilor. Acestea produc 36% din aceste emisii, aşa ca ar trebui să îi revina cel putin 4 miliarde din cele 11,3 miliarde rezervate Romaniei pentru proiecte cu impact asupra reducerii emisiilor de carbon conform Pactului Ecologic European (Green Deal)”, se menţionează în scrisoarea deschisă adresată noii majorităţi guvernamentale, lui Ludovic Orban, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Potrivit semnatarilor scrisorii, redimensionarea sumei puse în discuţie în prezent, care este de 1,2 miliarde de euro, ar trebui să fie un obiectiv major, atât prin prisma obligaţiilor europene şi naţionale pe care Romnia le-a asumat, cât şi pentru că investiţiile în renovările de clădiri aduc cele mai multe beneficii economice, sociale şi de mediu precum crearea rapidă de noi locuri de muncă, relansarea economică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Comisiei Europene şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Potrivit documentului, IEA precizează în raportul său referitor la redresarea sustenabilă în perioada pandemiei faptul că „cele mai multe locuri de muncă noi vor proveni din măsuri pentru renovarea clădirilor şi alte măsuri de eficienţă energetică”. Acelaşi raport subliniază că asemenea investiţii vor genera locuri de muncă rapid şi le vor crea pe plan local, nu le vor internaţionaliza.

Consiliul European a adoptat recent ţinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 55%, un obiectiv ridicat şi care poate fi atins doar prin investiţii în eficienţa energetică a clădirilor, în condiţiile în care acestea sunt responsabile de consumul a 40% din energie şi de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

România are un nivel extrem de scăzut al alocărilor de bani pentru clădiri comparativ cu nivelul european. Spre exemplu, Bulgaria alocă 1,5 miliarde pentru eficienţa energetică prin PNRR, în condiţiile în care are o populaţie de aproximativ trei ori mai mică.

„Nu în ultimul rând, dorim să subliniem faptul că România, conform obligaţiilor asumate prin Strategia Naţională de Renovare, va trebui să investească aproximativ 13 miliarde de euro în eficienţa energetică a clădirilor până în 2030 pentru a-şi atinge obiectivele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi tranziţia la o economie neutră din punct de vedere climatic. Este un obiectiv natural să folosim măcar 4 miliarde din fondurile puse la dispoziţie prin PNRR pentru a acoperi o parte din investiţia necesară”, se mai precizează în scrisoare.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *