Acasă » Electricitate » În urma sesizărilor pieței, ANRE a aprobat amânarea decontării la 15 minute

În urma sesizărilor pieței, ANRE a aprobat amânarea decontării la 15 minute

17 decembrie 2020
Electricitate
Energynomics

Bogdan Tudorache

Numeroși jucători din piața energetică susțin că decontarea tranzacțiilor de pe OPCOM la 15 minute nu poate avea loc de la 1 ianuarie, întrucât piața nu este pregătită. Poziția jucătorilor din piață a fost transmisă ANRE în cadrul unei ședințe de săptămâna trecută, care a aprobat miercuri, 16 decembrie 2020, amânarea cu o lună a lansării decontării la 15 minute. Astfel, noul program ar urma să intre în vigoare la 1 februarie. Va fi, însă, atunci, piața pregătită?

”Producătorii vor notifica și vor vinde la 15 minute, însă doar pe segmentul Intraday și pe piețele cu care suntem cuplați. Pe PZU nu vom putea cumpăra la 15 minute. OPCOM nu are pregătite platforme și integrări ca să putem face asta automatizat, apropo de digitalizare. Ajungem să vindem pe Intraday de la 24 la 96 de intervale, însă manual, pentru că nu putem face asta așa cum se întâmplă pe orice altă bursă. Transelectrica susține că este pregătită, dar nici acolo nu funcționează serviciile web, trebuie făcut totul pe metoda veche, cu xml – ceea ce va aduce un efort suplimentar în toate departamentele de prognoză, de tranzacționare, pentru că lucrurile vor fi destul de complicate. Va fi o schimbare majoră pentru piață”, a declarat un reprezentant al unei firme.

”Cum să am decontare la 15 minute când consumatorii casnici nu sunt măsurați nici măcar la o lună, ci la 3-6 luni? Se generează niște dezechilibre uriașe în piață. Aici lucrurile ar fi trebuit să meargă mână în mână cu implementarea contorizării inteligente la scală largă, dar și cu adaptarea sistemelor. S-a vorbit de intraday ca panaceu…pentru dezechilibre, or, nu e chiar așa. Dacă ești un jucător mic, trebuie să plătești anual foarte mult. Lipsa automatizării se suprapune pentru o birocratizare excesivă. Dacă faci o trazacție în intra-day azi, trebuie să notifici separat dispeceratul la care ești arondat, să modifici o machetă în sistemul Transelectrica, în care să modifici noua poziție notificată, etc. Să faci așa ceva manal este imposibil….Noi facem, manual, excel-uri, în timp ce piețele de afară lucrează cu roboți – vă imaginați ce efort presupune asta mai ales pentru jucătorii mici, care nu au suficient personal dedicat… Impactul va fi și asupra furnizorilor, nu doar asupra producătorilor, din cauza diferențelor dintre consumul notificat și cel realizat. Există rezerve despre cum s-ar realiza acest lucru”, a spus un alt reprezentant din industrie.

ANRE a aprobat solicitarea Transelectrica de prorogare până la 1 februarie a trecerii la intervalul de decontare de 15 minute, potrivit unui comunicat.

”Având în vedere complexitatea acțiunilor și proceselor pregătitoare pentru trecerea la intervalul de decontare (ID) de 15 minute, nevoia de finalizare a tuturor testelor funcționale și nevoia de a obține o validare funcțională și organizatorică din partea tuturor participanților la piață, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat astăzi, 16 decembrie 2020, prin Ordinul ANRE nr. 230/2020, solicitarea formulată de CNTEE Transelectrica SA de prorogare până la data de 01.02.2021 a termenului prevăzut în Ordinul 63/2020. Astfel, luna ianuarie a anului următor o vom dedica în întregime testelor și corecțiilor necesare, precum și diseminării rezultatelor acestora către toate părțile implicate în aplicarea trecerii la decontarea la 15 minute”, susțin oficialii Transelectrica.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *