Acasă » Petrol și Gaze » În SUA, producţia din şisturi se adaptează la preţurile mici; în România nu se mai fac explorări pentru gaze de şist

În SUA, producţia din şisturi se adaptează la preţurile mici; în România nu se mai fac explorări pentru gaze de şist

Gabriel Avăcăriței

Prețurile scăzute la ţiţei au provocat pagube producătorilor americani, dar producătorii de ţiţei din şisturi bituminoase par să se adapteze din ce în ce mai bine la noile condiții de piață, scrie Ante Batovic, pentru site-ul Global Risks Insights. În opinia acestuia, „creșterea prețului la ţiţei în ultimele șase luni a fost o binecuvântare pentru producătorii americani de ţiţei obţinut din şisturi”.

„Prețurile la petrol au crescut cu peste 50% din ianuarie, ceea ce dă oarece speranțe industriei petroliere din SUA că partea mai grea a crizei ar fi trecut. Mai mult decât atât, preţurile mici au obligat producătorii de ţiţei din șisturi să se adapteze prin reducerea costurilor de producție și creșterea eficienței”, afirmă Global Risks Insights.

Global Risk Insights se prezintă drept o publicație globală de știri şi analize pe teme de risc politic, care oferă „informaţii importante ignorate de mass-media”.

După mai multe luni de scăderi succesive, numărul de sonde a crescut începând cu luna mai, iar companiile se așteaptă la creșteri suplimentare dacă prețul petrolului se va menţine la cota 50 de dolari pe baril. Luni, prețurile au scăzut, în condiţiile în care traderii au resimţit impactul tentativei de lovitură de stat din Turcia, scrie Reuters, iar piața şi-a îndreptat atenția către datele fundamentale care susţin tendinţele de scădere. Pe de altă parte, preţurile au fost susţinute de problemele în exporturil de tiţei libian. Contractele futures Brent s-au ieftinit cu 36 de cenți, până la 47,25 de dolari pe baril, în timp ce contractele futures de referinţă pe piaţa americană se plasau în apropiere de prânz la 45,64 dolari pe baril, în scădere cu 31 de cenți, potrivit Reuters.

În plus, cele mai noi estimări ale firmei de consultanță energetică norvegiană Rystad Energy arată că SUA deține în prezent rezerve recuperabile de petrol mai mari decât Arabia Saudită și Rusia la un loc, iar mai mult de 50% din rezervele americane provin din șisturi neconvenționale.

Vreme de câțiva ani, rezervele de șist au fost considerate de unii analiști drept șansa unor noi descoperiri semnificative în Europa Centrală şi de Est, în principal în Polonia, România şi Lituania. Cu mai bine de un an în urmă, compania americană Chevron şi-a anunțat decizia de a renunța la explorarea gazelor de șist în România, după ce anterior plecase din Polonia și Lituania.

În prezent, în România nu se mai fac explorări pentru gaze de şist, a declarat Sorin Gal, director general în cadrul ANRM, la Energy Strategy Summit 2016, organizat de energynomics.ro.

„Aș vrea să fac o singură precizare foarte importantă: singura companie care deținea patru blocuri cu acorduri de explorare pe zona de gaze de șist s-a retras din România. Trei dintre aceste blocuri sunt în litigiu, iar al patrulea a fost predat Agenției [Naţionale pentru Resurse Minerale] și probabil va fi scos la o nouă rundă de explorare în viitor, dacă vom considera oportun acest lucru”, a clarificat Sorin Gal.

„Activitatea de explorare este cea mai importantă în acest moment, pentru că este singura soluţie pentru ca România să devină mare producător şi exportator de gaze naturale”, a subliniat Sorin Gal în discursul susţinut la Energy Strategy Summit 2016.

Marea Britanie este în prezent principalul susţintător al gazelor de șist la nivel europene, mai ales după ce votul pro-Brexit a adus la putere un nou prim-ministru. Pe 13 iulie, Theresa May a subliniat importanța siguranţei în furnizarea de energie, idee pe care susţinătorii gazelor de șist o avansează ca unul dintre punctele forte ale acestui sector. „Vreau să văd o politică energetică prin care întărim accentul pus pe siguranţa în furnizare și costuri mai mici pentru utilizatori”, a spus May.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Un comentariu la „În SUA, producţia din şisturi se adaptează la preţurile mici; în România nu se mai fac explorări pentru gaze de şist”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *