Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Importurile de gaze ar putea atinge 30% din consumul zilnic

Importurile de gaze ar putea atinge 30% din consumul zilnic

21 ianuarie 2016
Consumatori
energynomics

Temperaturile scăzute pe care le-a cunoscut România în ultimele zile au crescut necesarul de energie la cote care cresc fulminant importurile de gaze, au spus specialişti în segmentul de furnizare de gaze pentru energynomics.ro.

“Astăzi (joi – n.r.) consumăm peste 10% gaze din import, şi ne apropiem rapid de 20%. Vineri (mâine – n.r.) sunt posibile chiar 30% importuri. Transgaz tocmai a cumpărat pentru mâine 53.000 MWh (echivalent a 5 milioane de metri cubi) din import de pe platforma Bursei Române de Mărfuri cu 110 lei/MWh”, au spus sursele energynomics.ro.

Prețul este profund dezavantajos, mai ales că marți Transgaz a făcut o tranzacție tot prin intermediul Bursei de Mărfuri, tranzacție în care a cumpărat gazul cu puțin peste 80 de lei/MWh. Cum operatorul serviciului de transport nu poate utiliza cantitatea cumpărată, aceasta va fi revândută furnizorilor cu măcar același preț, o mișcare ce se traduce în pierderi financiare pentru aceștia.

Secţiunea Line Pack de pe site-ul Transgaz, care arată ce cantitate de gaze este în conducte pentru a face echilibrul între cerere și ofertă, indica la ora 14 aproximativ 31,67 milioane de metri cubi (mc). Ca regulă generală, o diminuare la sub 27 de milioane mc antrenează intrarea sistemului în stare de criză, sistemul fiind acum în stare de alertă. În această perioadă, scăderea zilnică a fost cuprinsă între 5 şi 7 milioane mc. Extracţia din depozite este deja la maximum, dar nu pot fi extrase mai mult de 20-21 milioane mc/zi.

Un consum de 60 milioane de mc este posibil dacă persistă vremea rece

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, joi, că România se îndreaptă spre un consum zilnic de 60 milioane mc de gaz dacă temperaturile rămân în continuare extrem de scăzute, cu 10 milioane mc mai mult decât într-o zi de iarnă tipică.

„Ne îndreptăm spre o zonă de 60 de milioane de metri cubi de zi în cazul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Avem o mică componentă de import. Ea variază de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care își asigură necesarul din sursele pe care le consideră cele mai convenabile”, a spus Victor Grigorescu. Pe de altă parte, specialiștii consultați de energynomics.ro spun că România a atins borna de 60 milioane mc pe zi încă de acum trei zile.

„Trebuie să vorbim de siguranța funcționării sistemului și aici vorbim de gaz, de energie electrică, de grupurile pe cărbune. Trecem printr-o perioadă extrem de geroasă, o perioadă care nu s-a încheiat, au fost și intemperii. La începutul săptămânii am văzut linii de înaltă tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcați la pământ. S-a intervenit în toate aceste situații. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scăzute. S-a reușit reconectarea tuturor consumatorilor. Ieri la prânz nu mai era niciun consumator deconectat”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *