Acasă » Electricitate » IFC și Garanti își unesc forțele într-un parteneriat care susține ecologizarea locuințelor din România

IFC și Garanti își unesc forțele într-un parteneriat care susține ecologizarea locuințelor din România

8 iulie 2022
Electricitate
energynomics

Locuințele din România vor beneficia de un acces îmbunătățit la servicii financiare cu ajutorul unei investiții a IFC al cărei obiectiv este acela de a ajuta persoanele fizice să reducă amprenta de carbon prin investiții în locuințele proprii.

IFC va furniza un împrumut în lei (echivalentul a 10 milioane de euro) societății Garanti BBVA Credite de Consum, un jucător-cheie de pe piața creditelor de consum din România, pentru a o ajuta să-și dezvolte portofoliul de credite verzi, diversificându-și în același timp și baza de finanțare. Acesta este un prim credit acordat unei instituții de credite de consum din țară.

Sprijinul acordat de IFC va ajuta persoanele fizice să-și finanțeze proiectele menite să ducă la atenuarea schimbărilor climatice, de exemplu prin utilizarea de vehicule electrice și hibride, trotinete electrice, biciclete electrice, aparate electrocasnice eficiente din clasa energetică A+++, și să efectueze și alte îmbunătățiri menite să îmbunătățească eficiența energetică în casele și apartamentele lor, cum ar fi termoizolarea, instalarea unor ferestre eficiente din punct de vedere energetic și instalarea unor panouri solare fotovoltaice (PV) pe acoperiș.

România este în urma celorlalte state UE din punctul de vedere al calității aerului, intensității energetice și managementului deșeurilor. Mai mult decât atât, economia românească consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea de produs intern brut (PIB) decât media din UE, gospodăriile reprezentând 33% din consumul total de energie din 2018.

Subsidiară a Türkiye Garanti BBVA (TGB), compania funcționează ca instituție financiară nebancară (IFN) și se supune reglementărilor BNR. Deși IFN-urile sunt actori importanți pe piața credit de consum din România, împrumuturile de acest gen constituie un segment în creștere în România.

„Schimbările climatice constituie o provocare serioasă pentru existența umană și pentru natură în general, iar noi nu putem sta deoparte. Acordul pe termen lung pe care îl avem cu IFC, partenerul nostru, ne va ajuta să ne extindem portofoliul de credite verzi, sprijinind astfel mai mulți români și eforturile de îndeplinire a obiectivelor climatice ale țării”, a declarat Tolga Banyocu, director general al Garanti BBVA Credite de Consum. „Suntem convinși că fiecare contribuție, oricât de mică ar fi, este esențială pentru viitorul nostru și al generațiilor care vor veni după noi.”

Pe lângă această investiție, IFC va ajuta BBVA Credite de Consum să-și consolideze capacitatea organizațională și cunoștințele în domeniul dezvoltării de produse de creditare ecologică, furnizând cursuri pentru procedurile de creditare a proiectului cu finanțare climatică, precum și analize de piață pe baza cărora să poată fi identificate viitoarele oportunități.

„IFC se angajează să ajute România să-și accelereze tranziția ecologică, iar această operațiune va contribui la promovarea finanțării consumatorilor ca parte a instrumentelor disponibile pentru finanțarea schimbărilor climatice”, a declarat Vittorio Di Bello, șeful regional al departamentului pentru investitii in instituții financiare din Europa în cadrul IFC. El a adăugat: „Sperăm să demonstrăm modul în care instituțiile financiare nebancare se pot implica în acest spațiu, pentru a ajuta la diversificarea ofertelor de produse în sectorul financiar și pentru a stimula creșterea sectorului privat”.

IFC a sprijinit dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere curentă angajată care ajunsese în iunie 2021 la valoarea de 1.114 miliarde USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *