Acasă » Regenerabile » IFC investește 458 mil. USD în dezvoltarea sectorului privat și a regenerabilelor din România

IFC investește 458 mil. USD în dezvoltarea sectorului privat și a regenerabilelor din România

30 septembrie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

În pofida provocărilor economice aduse de pandemia de COVID și de invazia rusă în Ucraina, IFC și-a intensificat eforturile de a acorda sprijin companiilor din România printr-o investiție record în valoare de 458 milioane USD în anul fiscal 2022 – între iulie 2021 și iunie 2022 – cu obiectivul de a proteja locurile de muncă, de a sprijini întreprinderile mici și de a accelera o redresare verde și rezilientă.

Pentru a contribui la eforturile naționale de combatere a schimbărilor climatice, IFC a investit peste 800 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 180 mln. USD, în obligațiuni emise de două dintre băncile sistemice ale țării – Raiffeisen Bank S.A. și Banca Comercială Română S.A., iar randamentul obținut cu ajutorul acestor obligațiuni va fi utilizat pentru finanțarea unor proiecte verzi și sustenabile. În continuarea emisiunilor precedente de obligațiuni de rang superior neprivilegiate lansate de către bănci, aceste obligațiuni au extins capitalizarea acestora, sporindu-le stabilitatea, deoarece obligațiunile s-au calificat prin îndeplinirea cerinței minime a Uniunii Europene privind deținerea de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).

IFC a investit deasemenea 42,5 milioane euro într-o emisiune de obligațiuni verzi de 500 milioane euro emisă de CTP N.V., un proprietar-dezvoltator european de proprietăți industriale și logistice sustenabile. Prin aceasta finanțare, IFC își propune să promoveze un sector imobiliar eficient din punct de vedere energetic, promovand o mai mare sustenabilitate a pieței și, în același timp, acționând în direcția soluționării problemei schimbărilor climatice în România.

Pe fondul interesului sporit manifestat față de finanțarea albastră (blue finance) la nivel global, un domeniu emergent în domeniul finanțării pentru proiectele dedicate schimbărilor climatice, IFC a acordat primul său „împrumut albastru” (blue loan) în Europa Centrală și de Est. Împrumutul de 100 milioane euro acordat de IFC Băncii Transilvania SA, cea mai mare bancă din țară, va contribui la creșterea finanțării pentru proiectele dedicate economiei albastre din România. Obligațiunile albastre și împrumuturile albastre sunt instrumente de finanțare inovatoare prin care se alocă fonduri exclusiv pentru acele proiecte care sunt prietenoase cu mările și oceanele și pentru protecția resurselor critice de apă curată, în domenii precum aprovizionarea cu apă și canalizarea, produse chimice prietenoase cu oceanele și prelucrarea ecologică a plasticului, transportul maritim și logistica portuară exploatate în mod sustenabil, pescuitul și lanțul valoric al fructelor de mare valorificate în mod sustenabil, generarea de energie regenerabilă offshore și altele.

Pentru a permite întreprinderilor mici, inclusiv femeilor-antreprenor, să-și continue activitatea, să protejeze locurile de muncă și să accelereze procesul de redresare, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane euro și Garanti BBVA Leasing România, un grup financiar dinamic care acționează pe piața locală.

IFC este, de asemenea, activă pe piața capitalurilor de risc din România, investind în acest an suma de 10 milioane USD în FintechOS, un furnizor global de tehnologie pentru bănci, asigurători și alte companii de servicii financiare. FintechOS devine rapid un jucător global și oferă o arhitectură software inovatoare pentru a accelera digitalizarea sectorului bancar la nivel mondial.

„În contextul unei incertitudini sporite și al volatilității de pe piață, IFC se angajează să continue să sprijine și să catalizeze investițiile private în România”, a declarat Ary Naïm, Managerul regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

”Constatăm, de asemenea, existența unor noi oportunități și a unor noi nevoi de mobilizare a investițiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei”.

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat din România de peste 30 de ani, cu o expunere curentă angajată care ajunsese în august 2022 la valoarea de 1.274 mld. USD.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „IFC investește 458 mil. USD în dezvoltarea sectorului privat și a regenerabilelor din România”

  1. SALUT IFC, HAI SA FACEM !
    Hai sa punem in practica, impreuna, o inventie pentru folosirea energiei vantului si o inventie pentru folosirea energiei valurilor.
    ENERGIE DIN VANT
    Sunteti interesati sa produceti, sau sa folositi, o Noua Turbina Eoliena ?
    Buna ziua,
    Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
    In energia vantului eu am o inventie cu care se pot realiza Turbine Eoliene cu Puteri Instalate de la 1kW la 16 MW.
    Aceste turbine vor lucra oriunde este vant (de la 2m/sec.), din varf de munte, in larg de mare; vor fi echipate sa poata produce, in acelasi timp sau pe rand (conform dorintei utilizatorului), energie electrica si/sau sa transporte apa din put, lac, rau, etc., apa pentru irigatii, desecari, etc.
    Turbinele Eoliene pe care le vom produce impreuna sunt mult deosebite de cele existente acum pe piata. Turbinele noastre vor avea si alte importante functii.
    Pretul de cost pe MW P.I. al turbinelor propuse este mult scazut.
    Daca sunteti interesati, detaliem si colaboram.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Ion Neacsu, inventator, Constanta, Romania,
    E-mail: [email protected],
    Telefon: +40722618640.
    …………………………………………..

    Doamnelor si domnilor
    ENERGIA VALURILOR REZOLVA CRIZA ENERGETICA.
    CEL MAI IEFTIN HIDROGEN, OBTINUT CU ENERGIA VALURILOR.
    Daca omenirea vrea, in 10 ani, cel putin 25% din energia lumii va fi produsa din valuri.
    ENERGIE NEPOLUANTA,
    CEA MAI IEFTINA ENERGIE
    Buna ziua,
    Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
    Eu am o inventie numita POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA.
    Aceasta inventie este in procedura de brevetare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, este publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala al OSIM (BOPI Nr. 7/ 2018), sectiunea inventii, la paginile 29, 30.
    POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza antrenata de valuri.
    POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se fixeaza de fundul marii. De PISTONUL acestei POMPE se leaga un CULEGATRO DE VALURI. Valurile ridica si coboara CULEGATORUL de VALURI si cu el odata PISTONUL POMPEI, facand pomparea apei. Apa pompata este trimisa la turbina unui HIDROGENERATOR clasic, invarte rotorul hidrogeneratorului si produce energie electrica, ca orice hidrocentrala clasica, cunoscuta de industrie de peste 100 de ani.
    Deci pentru producerea energiei electrice din valuri este nevoie de:
    1) POMPA(E) CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA – poate fi produsa de orice santier naval, si montata de firme specializate in lucrari offshore.
    2) HIDROGENERATOARE – produse si montate de firme de specialitate de +100 de ani.
    3) Firme de montaj conducte, platforme, firme de instalatii electrice, existente de multi ani.
    Vedem ca singura noutate in industrie este inventia mea numita POMPA CU PISTON CU
    REVENIRE AUTOMATA si CULEGATORUL ei DE VALURI, care este un corp plutitor asemanator cu o barja, il poate face orice santier naval.
    Pentru a deveni proiect matur, este nevoie ca un santier naval sa faca 3,4 POMPE si CULEGATORI de VALURI de marimi crescatore, montate in mare si toata lumea va fi lamurita de buna functionare a instalatiilor si de siguranta lor.
    Asa facem O HIDROCENTRALA MARINA cu apa furnizata de valuri.
    Instalatiile produse in 3,4 marimi crescatoare, de proba, vor putea produce energie debitata in Sistemul Energetic National, vor fi uzine electrice adevarate, nu vor fi pierderi.
    Asata e tot.
    Precizari:
    1) Putem face HIDROCENTRALE cu Puterea Instalata de la 0,1 MW la + 1000 MW.
    2) Energia din valuri este NELIMITATA, NEPOLUANTA, CEA MAI IEFTINA;
    3) POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza cu orice fel de valuri, din orice directie, de orice marime. Nu va necesita protectii la valuri mari, va fi fericita pe furtuna, atunci va functiona mai bine.
    4) HIDROCENTRALA va functiona normal, fiind fixa pe o platforma in mare sau pe uscat.
    5) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA, folosind si conditiile naturale, se pot realiza hidrocentrale cu acumulare de apa = acumulatoare de energie.
    6a) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa terenuri desertificate, pentru revigorarea lor.
    6b) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa INSTALATII DE STINGERE INCENDII (de paduri, vegetatie etc.).
    7) Functionarea HIDROCENTRALEI va aera apa, fapt benefic pentru flora si fauna marina.
    8) CULEGATORII de VALURI vor apara digurile si tarmurile de furia valurilor.
    9) HIDROCENTRALA este si un obiectiv turistic.
    10) Cu cea mai ieftina energie > CEA MAI IEFTINA APA DESALINIZATA;
    11) Cu cea mai ieftina energie > CEL MAI IEFTIN HIDROGEN ADEVARAT VERDE;
    12) POMPELE, aflate in mare, vor fi gazde bune pentru scoici > acvacultura.
    Si mai sunt avantaje.
    Criza energetica poate fi rezolvata rapid.
    Daca sunteti interesati, detaliem si colaboram cu placere.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Ion Neacsu, inventator, Constanta, Romania,
    E-mail: [email protected],
    Telefon: +40722618640.

  2. SALUT IFC, HAI SA FACEM !
    Hai sa punem in practica, impreuna, o inventie pentru folosirea energiei vantului si o inventie pentru folosirea energiei valurilor.
    ENERGIE DIN VANT
    Sunteti interesati sa produceti, sau sa folositi, o Noua Turbina Eoliena ?
    Buna ziua,
    Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
    In energia vantului eu am o inventie cu care se pot realiza Turbine Eoliene cu Puteri Instalate de la 1kW la 16 MW.
    Aceste turbine vor lucra oriunde este vant (de la 2m/sec.), din varf de munte, in larg de mare; vor fi echipate sa poata produce, in acelasi timp sau pe rand (conform dorintei utilizatorului), energie electrica si/sau sa transporte apa din put, lac, rau, etc., apa pentru irigatii, desecari, etc.
    Turbinele Eoliene pe care le vom produce impreuna sunt mult deosebite de cele existente acum pe piata. Turbinele noastre vor avea si alte importante functii.
    Pretul de cost pe MW P.I. al turbinelor propuse este mult scazut.
    Daca sunteti interesati, detaliem si colaboram.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Ion Neacsu, inventator, Constanta, Romania,
    E-mail: [email protected],
    Telefon: +40722618640.
    …………………………………………..

    Doamnelor si domnilor
    ENERGIA VALURILOR REZOLVA CRIZA ENERGETICA.
    CEL MAI IEFTIN HIDROGEN, OBTINUT CU ENERGIA VALURILOR.
    Daca omenirea vrea, in 10 ani, cel putin 25% din energia lumii va fi produsa din valuri.
    ENERGIE NEPOLUANTA,
    CEA MAI IEFTINA ENERGIE
    Buna ziua,
    Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
    Eu am o inventie numita POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA.
    Aceasta inventie este in procedura de brevetare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, este publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala al OSIM (BOPI Nr. 7/ 2018), sectiunea inventii, la paginile 29, 30.
    POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza antrenata de valuri.
    POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se fixeaza de fundul marii. De PISTONUL acestei POMPE se leaga un CULEGATRO DE VALURI. Valurile ridica si coboara CULEGATORUL de VALURI si cu el odata PISTONUL POMPEI, facand pomparea apei. Apa pompata este trimisa la turbina unui HIDROGENERATOR clasic, invarte rotorul hidrogeneratorului si produce energie electrica, ca orice hidrocentrala clasica, cunoscuta de industrie de peste 100 de ani.
    Deci pentru producerea energiei electrice din valuri este nevoie de:
    1) POMPA(E) CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA – poate fi produsa de orice santier naval, si montata de firme specializate in lucrari offshore.
    2) HIDROGENERATOARE – produse si montate de firme de specialitate de +100 de ani.
    3) Firme de montaj conducte, platforme, firme de instalatii electrice, existente de multi ani.
    Vedem ca singura noutate in industrie este inventia mea numita POMPA CU PISTON CU
    REVENIRE AUTOMATA si CULEGATORUL ei DE VALURI, care este un corp plutitor asemanator cu o barja, il poate face orice santier naval.
    Pentru a deveni proiect matur, este nevoie ca un santier naval sa faca 3,4 POMPE si CULEGATORI de VALURI de marimi crescatore, montate in mare si toata lumea va fi lamurita de buna functionare a instalatiilor si de siguranta lor.
    Asa facem O HIDROCENTRALA MARINA cu apa furnizata de valuri.
    Instalatiile produse in 3,4 marimi crescatoare, de proba, vor putea produce energie debitata in Sistemul Energetic National, vor fi uzine electrice adevarate, nu vor fi pierderi.
    Asata e tot.
    Precizari:
    1) Putem face HIDROCENTRALE cu Puterea Instalata de la 0,1 MW la + 1000 MW.
    2) Energia din valuri este NELIMITATA, NEPOLUANTA, CEA MAI IEFTINA;
    3) POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza cu orice fel de valuri, din orice directie, de orice marime. Nu va necesita protectii la valuri mari, va fi fericita pe furtuna, atunci va functiona mai bine.
    4) HIDROCENTRALA va functiona normal, fiind fixa pe o platforma in mare sau pe uscat.
    5) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA, folosind si conditiile naturale, se pot realiza hidrocentrale cu acumulare de apa = acumulatoare de energie.
    6a) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa terenuri desertificate, pentru revigorarea lor.
    6b) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa INSTALATII DE STINGERE INCENDII (de paduri, vegetatie etc.).
    7) Functionarea HIDROCENTRALEI va aera apa, fapt benefic pentru flora si fauna marina.
    8) CULEGATORII de VALURI vor apara digurile si tarmurile de furia valurilor.
    9) HIDROCENTRALA este si un obiectiv turistic.
    10) Cu cea mai ieftina energie > CEA MAI IEFTINA APA DESALINIZATA;
    11) Cu cea mai ieftina energie > CEL MAI IEFTIN HIDROGEN ADEVARAT VERDE;
    12) POMPELE, aflate in mare, vor fi gazde bune pentru scoici > acvacultura.
    Si mai sunt avantaje.
    Criza energetica poate fi rezolvata rapid.
    Daca sunteti interesati, detaliem si colaboram cu placere.
    Multumesc.
    Cu stima,
    Ion Neacsu, inventator, Constanta, Romania,
    E-mail: [email protected],
    Telefon: +40722618640.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *