Acasă » Interes general » IFC a finanțat în ultimii trei ani toate băncile sistemice din România

IFC a finanțat în ultimii trei ani toate băncile sistemice din România

22 iunie 2024
ESG
energynomics

International Finance Corporation (IFC) a finanțat în ultimii trei ani toate băncile sistemice din România cu peste 1 miliard de euro, a declarat Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România și Moldova la IFC (WBG).

„Din 1991, de când suntem prezenți în România, am finanțat multe proiecte, dar în ultimii ani, IFC a accelerat semnificativ dezvoltarea și finanțarea de proiecte, în special pentru a sprijini tranziția economiei către o economie verde. Pentru IFC, România este cea mai importantă piață din Europa”, a spus Nacu, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

Proiectele se desfășoară pe mai multe paliere. De exemplu, IFC finanțează foarte mult sectorul financiar bancar și nebancar, în special prin finanțări climatice verzi sau albastre. IFC a acordat băncilor inclusiv asistență tehnică pentru a fi mai eficiente în structurarea portofoliilor verzi, dar acest lucru se întâmplă de puțin timp și de aceea ponderea activelor verzi în totalul activelor bancare este de abia 4%.

„Acționăm și la nivelul companiilor, mai ales al celor energetice, un sector în care nu am mai activat de peste zece ani. Am revenit acum datorită interesului mare din piață. Pe de o parte, am ajutat guvernul la elaborarea legislației pentru energia eoliană offshore și în perioada următoare vom continua să sprijinim licitațiile propriu-zise pentru astfel de investiții. Investim și în regenerabile; avem câteva proiecte de energie eoliană onshore și fotovoltaice, iar banca este interesată să investească în stocarea energiei în baterii”, a adăugat Nacu.

Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion GroupMobexpert.

Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.

Parteneri media: CISOLARThe Voice of Renewables

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *