Acasă » Electricitate » IEA: Energia nucleară înregistrează o revenire puternică în toată lumea

IEA: Energia nucleară înregistrează o revenire puternică în toată lumea

13 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Directorul general al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, crede că energia nucleară înregistrează „o revenire puternică” în toată lumea, transmite DPA.

Aceste evoluții se văd în Franța, Asia, America de Nord, Orientul Mijlociu şi în alte zone, a declarat Birol pentru DPA, înaintea reuniunii IEA de marți, de la Paris.

„După invadarea Ucrainei de către Rusia, multe țări au înțeles importanța energiei nucleare, alături de regenerabile, generarea electricității pe plan local”, a explicat şeful IEA, conform Agerpres.

Acesta s-a exprimat critic la adresa Germaniei, care a renunțat anul trecut la energia nucleară.

„Dacă eram reprezentantul unui guvern dintr-o țară unde exista tehnologie care funcționa impecabil, fără alte probleme, să las deoparte energia nucleară şi să analizez opțiuni care, pe de o parte, sporesc dependența mea de alte țări şi de asemenea duc la creşterea emisiilor m-aş fi gândit de două ori”, a declarat Birol.

Guvernul belgian avea o politică similară înaintea invaziei, apoi a schimbat-o radical, a subliniat şeful IEA. Acesta a admis că problema deşeurilor nucleare este serioasă, dar a argumentat că poate fi rezolvată şi nu reprezintă un motiv „pentru a lăsa deoparte această tehnologie”.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *