Acasă » Interes general » Economics&Markets » IEA: Emisiile de CO2 vor atinge niveluri record în 2023

IEA: Emisiile de CO2 vor atinge niveluri record în 2023

21 iulie 2021
Economics&Markets
Gabriel Avăcăriței

Doar o mică parte din fondurile de recuperare ale guvernelor, strânse ca răspuns la pandemia generată de Covid-19, au fost alocate măsurilor de energie curată, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), organizația cu sediul Paris prezicând că emisiile de dioxid de carbon vor atinge niveluri record în 2023.

Publicată marți, analiza IEA constată că, în al doilea trimestru al acestui an, guvernele mondiale au rezervat aproximativ 380 de miliarde de dolari pentru „măsuri durabile de recuperare legate de sectorul energetic”. Aceasta reprezintă aproximativ 2% din cheltuielile de recuperare, a afirmat Agenția, potrivit CNBC.

Într-o declarație transmisă presei, IEA a prezentat o imagine puternică a cât de mult trebuie făcut pentru ca obiectivele legate de climă să fie îndeplinite.

„Sumele de bani, atât publice, cât și private, mobilizate în întreaga lume prin planurile de redresare sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele internaționale climatice”, susține EIA.

Aceste deficite au fost „deosebit de pronunțate în economiile emergente și în curs de dezvoltare, dintre care multe se confruntă cu provocări specifice de finanțare”, a adăugat Agenția.

Privind în perspectivă, EIA a estimat că, potrivit planurilor de cheltuieli actuale, emisiile de dioxid de carbon ale planetei s-ar situa la un nivel record în 2023 și vor continua să crească în anii următori. Conform analizei EIA, „nu se poate vedea în mod clar un maximum”.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *