Acasă » Petrol și Gaze » IEA: Cererea mondială de petrol va atinge un record absolut în 2023

IEA: Cererea mondială de petrol va atinge un record absolut în 2023

14 august 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023, pe fondul unui consum robust în China şi alte părți, ceea ce amenință să împingă şi mai sus prețurile, a anunțat vineri Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.

În raportul său pe luna august cu privire la piața petrolieră mondială, agenția cu sediul la Paris susține că cererea mondială de petrol a atins o cifră record de 103 milioane de barili pe zi în luna iunie şi un nou vârf ar putea fi atins în luna august, potrivit Agerpres.

„Cererea de petrol atinge valori record, stimulată de călătoriile estivale cu avionul, utilizarea crescută a petrolului în producția de electricitate şi intensificarea activităților în sectorul petrochimiei din China”, precizează IEA.

Conform celor mai noi estimări ale IEA, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 2,2 milioane barili pe zi, comparativ cu 2022, pentru a ajunge la un record 102,2 milioane barili pe zi în 2023. În schimb, anul următor, creşterea ar urma să încetinească până la un milion de barili pe zi, cu 150.000 de barili pe zi mai puțin decât avansul de 1,15 milioane de barili pe zi pe care îl estima anterior agenția cu sediul la Paris.

Săptămâna aceasta cotația țițeiului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni, depăşind pragul de 88 de dolari pe baril la Bursa de la Londra, pe fondul relansării consumului de carburant după pandemie dar şi al diminuării producției de petrol decisă de alianța OPEC+.

Scăderea abruptă a cererii mondiale de petrol în timpul crizei Covid-19 din urmă cu trei ani a dat naştere la speculații că am putea să ne apropiem de vârful consumului de țiței, pe măsură ce munca la distanță devenea din ce în ce mai populară iar guvernele vor să facă tranziția de la combustibili fosili pentru a evita o catastrofă climatică. Însă cele mai recente date IEA arată că, în pofida înmulțirii dovezilor că planeta se încălzeşte, consumul de petrol este mai puternic ca niciodată.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *