Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Iancu: Rusia a finanţat manifestări împotriva gazelor de șist în România

Iancu: Rusia a finanţat manifestări împotriva gazelor de șist în România

19 septembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Rusia a finanțat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, inclusiv România și a blocat proiecte mari de infrastructură precum Nabucco, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

El a precizat că acest lucru se observă cel mai bine acum, în contextul în care Rusia a amenințat cu reducerea și chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa, citează Agerpres.

„În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, Rusia a finanțat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestațiile împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, printre care Franța și România.

„Europa își pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuiești peste noapte o dependență atât de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar prețul gazelor lichefiate este oricum mai mare decât prețul actual al gazelor. În aceste condiții, cărbunele și energia nucleară se discută ca fiind priorități”, a completat Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *