Acasă » Interes general » Hidrogenul ar putea fi răspunsul la problema stocării energiei

Hidrogenul ar putea fi răspunsul la problema stocării energiei

10 mai 2018
Interes general
Energynomics

Un raport al Institution of Mechanical Engineers a propus o nouă metodă de stocare a energiei utilizând hidrogenul, despre care se spune că funcționează mai eficient decât bateriile litiu-ion. Potrivit unui raport publicat de Institut (IME), pe 9 mai, rețelele de gaze au potențialul de a stoca excesul de energie regenerabilă sub formă de hidrogen mai bine decât bateriile.

În 2017, creșterea capacității de energie regenerabilă în Marea Britanie a determinat generarea de energie eoliană să crească cu 31%, în timp ce generarea de energie solară a crescut cu 11%, potrivit analizelor recente efectuate de Carbon Brief. Pe măsură ce mai multă energie electrică este produsă de sursele regenerabile de energie, stocarea energiei a devenit vitală pentru a corespunde ofertei, conform theneweconomy.com.

Bateriile litiu-ion reprezintă soluția tipică pentru problemele de stocare a energiei, dar au fost exprimate îngrijorări cu privire la disponibilitatea limitată a cobaltului, o componentă – cheie în fabricarea acestora. Dar IME a propus o soluție nouă: hidrogenul. “Trebuie să ne îndepărtăm de cultura noastră risipitoare către o economie mai durabilă și mai circulară”, a declarat Jenifer Baxter, șef al Ingineriei la IME și autorul principal al raportului. “Tehnologia de alimentare cu gaz și hidrogen ar putea și ar trebui să joace un rol major în construirea acestui viitor”.

În raportul “Energia din gaz: abordarea întregului sistem”, grupul din Marea Britanie a cerut guvernului să susțină tehnologia de energie-gaz, ceea ce permite ca surplusul de energie electrică din rețeaua națională să fie folosit pentru a produce hidrogen prin electroliză. Acest proces produce gaze “verzi” care pot fi utilizate oriunde, de la producția de combustibili cu emisii scăzute pentru transport, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sistemele de încălzire, precum și la echilibrarea electricității. “Marea Britanie are o istorie puternică în a fi la vârful noilor dezvoltări energetice, ceea ce ar putea oferi țării șansa de a fi lider mondial în tehnologia de alimentare cu gaz și hidrogen”, a spus Baxter.

Deși noua metodă pare promițătoare, beneficiile sale ar putea fi încă departe. IME a cerut guvernului să îi sprijine planul, prin finanțarea și schimbarea conductelor din Regatul Unit pentru a sprijini utilizarea a până la 20% hidrogen în rețeaua de distribuție a gazelor, până în 2023.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *