Acasă » Electricitate » Hidroelectrica va investi 5 mil. euro în modernizarea hidrocentralei Călimăneşti

Hidroelectrica va investi 5 mil. euro în modernizarea hidrocentralei Călimăneşti

21 septembrie 2017
Electricitate
Energynomics

Hidroelectrica a anunţat că preşedintele directoratului, Bogdan Badea, a semnat contractul de modernizare a hidroagregatului Călimăneşti, lucrarea fiind adjudecată prin licitaţie deschisă de Hidroserv Bucureşti. Contractul se ridică la 23,69 milioane lei (5,2 milioane euro), iar lucrarea va fi finanţată exclusiv din fondurile de dezvoltare ale Hidroelectrica. Furnizorul de echipamente desemnat este UCM Reşiţa, precizează compania.

“Modernizarea de la Călimăneşti este unul dintre primii paşi dintr-o strategie mult mai amplă de modernizări şi retehnologizări pe care noul directorat al Hidroelectrica şi i-a propus. Astfel de lucrări au trenat până acum din diverse cauze externe sau din lipsă de decizie managerială, dar nu mai pot întârzia dacă ne dorim să transpunem în concret ideea de securitate energetică”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Acesta precizează că la preluarea mandatului, în urmă cu aproximativ două luni, gradul de realizare pentru capitolul dezvoltare era de 20,33%, iar pentru cel de retehnologizare, de doar 4,5%, faţă de prognozatul din buget. ”Presăm serios pe acceleraţie să recuperăm întârzierile pe această zonă”, adaugă el.

Modernizarea hidroagregatului de la Călimăneşti urmează să fie fie realizată în termen de un an de la semnarea contractului şi vizează creşterea gradului de automatizare a centralei hidro-energetice concomitent cu creşterea siguranţei în exploatare, creşterea fiabilităţii şi mărirea duratei de folosinţă a instalaţiilor cu încă un ciclu de viaţă.

Centrala de la Călimăneşti are o putere instalată de 39,6 MW şi lucrează cu două grupuri generatoare, cu turbine de tip Kaplan. Producţia medie anuală de energie, conform specificaţiilor din proiect, este de 106 GWh. Hidrocentrala este folosită ca centrală de vârf, semi-vârf, iar în perioadă de ape mari, în bază, conform News.ro.

Centrala asigură, de asemenea, servicii de sistem de înaltă calitate şi funcţionează în conformitate cu cerinţele de mediu în vigoare. “Demararea acţiunilor de modernizare aduce o gură de oxigen atât Hidroserv, cât şi UCM Reşiţa. Din valoarea contractului semnat astăzi (marţi, 19 septembrie, n.r.) circa 9,7 milioane de lei merg către Hidroserv pentru realizarea lucrărilor şi aproximativ 14 milioane lei către UCM Reşiţa pentru echipamente. Aceste societăţi au avut în ultima perioadă dificultăţi financiare. Ne bucurăm că putem lucra împreună în beneficiul tuturor societăţilor implicate”, a adăugat Bogdan Badea.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *