Acasă » Electricitate » Hidro » Hidroelectrica porneşte primele centrale cu pompaj, închide câteva sucursale

Hidroelectrica porneşte primele centrale cu pompaj, închide câteva sucursale

12 mai 2014
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica a inaugurat primele hidrocentrale cu pompaj din ţara noastră, care sunt situate pe râul Olt şi au o capacitate totală instalată de circa 200 MW.

„Procesul de retehnologizare al acestor hidrocentrale a început prin 2011 şi s-a încheiat în acest an. Valoarea totală a lucrărilor executate de consorţiul Andritz & Voith a fost de 400 de milioane de euro, de trei ori mai mare decât costurile reale de piaţă. Din acest motiv, aceste hidrocentrale nu sunt rentabile dacă vor funcţiona în regim de generare pompaj”, spuneRemus Borza, administratorul judicial al Hidroelectrica, citat de Bursa.

Aceste hidrocentrale nu sunt rentabile dacă vor funcţiona în regim de generare pompaj.

Borza susţine că o astfel de investiţie este amortizată, în mod normal, în 22 de ani, iar funcţionarea în regim de generare-pompaj are un cost mediu de producţie de 450lei/MWh, care este enorm de mare în comparaţie cu media actuală a pieţei (160-170 lei/MWh).

Timp de o lună de zile, hidrocentralele Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni vor funcţiona în regim de generare-pompaj pentru ca societatea să poată să facă o analiză asupra costurilor de producţie şi timpilor de amortizare.

Totodată, Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că hidrocentralele de pompaj sunt necesare pentru sistemul energetic, întrucât acesta trebuie să preia o cantitate foarte mare de energie regenerabilă, cu o producţie imprevizibilă. El a precizat că vor fi realizate analize ample asupra modului de funcţionare şi asupra preţului de vânzare de la hidrocentralele de pe râul Olt, pentru ca Guvernul să poată lua o decizie în cazul proiectului Tarniţa, hidrocentrală de pompaj evaluată la 1,2 miliarde de euro.

Se desfiinţează sucursalele Hidroelectrica de la Haţeg, Sebeş şi Cluj

Borza spune că anul acesta este posibil să fie desfiinţate sucursalele Hidroelectrica de la Haţeg, Sebeş şi Cluj, care ar urma să fie transformate în uzine de producţie, în vederea reducerii costurilor companiei.

În contextul reducerii consumului de energiei şi al scăderii preţului, producătorii tradiţionali de energie sunt presaţi să reducă costurile de operare şi să restructureze procesele de producţie.

„Din păcate pentru noi, producătorii tradiţionali, nu mai vindem cu 240 (n.r. lei pe megawatt), vă aduceţi aminte în 2012 când vindeam cu 267 de lei megawatt-ul. Astăzi ne rugăm să vindem, să găsim cumpărători la 170 de lei megawatt-ul. Asta pune o presiune enormă pe producătorii tradiţionali, fie că vorbim de Hunedoara, de Oltenia, de a-şi reduce costurile de operare”, a spus Borza.

„Chiar şi Hidroelectrica în acest moment este la limita preţului de cost. Asta în primul rând trebuie să ne determine mai multă implicare şi mai mult curaj, redefinire, o remodelare a proceselor de producţie evident, o restructurare, o remodelare administrativ-teritorială a companiei. Anul trecut am desfiinţat şase sucursale, inclusiv Slatina. Anul acesta probabil alte trei sucursale vor avea aceeaşi soartă. La Haţeg, la Sebeş, la Cluj vor fi transformate în uzine de producţie, pentru că, să nu uităm, Hidroelectrica este o companie cu pronunţat profil industrial, adică produce energie şi atunci aceste servicii suport care erau supradimensionate la un moment dat şi reprezentau 39% din personal, indiscutabil erau supradimensioante”, a adăugat el.

Borza crede că un model de succes în privinţa administrării şi reducerii costurilor este reprezentat de Petrom.

„Chiar avem un model de succes, un model de bussines de succes, toate subsidiarele Petrom sunt secţii de exploatare, nu sunt filiale, nu sunt sucursale, puterea executivă, serviciile suport fie că vorbim de resurse umane, de contabilitate, de achiziţii sau IT sunt concentrate la nivelul executivului. Acelaşi lucru vrem să-l facem şi la Hidroelectrica şi aşa am putea avea un cost al producţiei mai rezonabil”.

Apa uzinată rămâne deocamdată scumpă

Autorităţile nu au rezolvat, până în prezent, problema tarifului pe care compania îl plăteşte către Apele Române pentru apa uzinată. Domnia sa susţine că Hidroelectrica plăteşte cel mai mare tarin din Europa pentru apa uzinată şi că anul trecut Apele Române au încasat de la producătorul de energie hidro 320 milioane de lei.

Răzvan Nicolescu a declarat că autorităţile trebuie să analizeze în curând această situaţie pentru că piaţa de energie din ţara noastră se va cupla cu pieţele regionale, iar Hidroelectrica trebuie să pornească în această competiţie cu şanse egale. El a solicitat o analiză amplă privind tarifele percepute la nivel european pentru apa uzinată de către producătorii de energie hidro, conform Bursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *