Acasă » Electricitate » Hidro » Hidroelectrica a fost amendată cu 4,6 milioane de euro pentru contractele păguboase cu traderii

Hidroelectrica a fost amendată cu 4,6 milioane de euro pentru contractele păguboase cu traderii

11 ianuarie 2016
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica a fost sancționată cu aproximativ 20,44 milioane de lei (4,6 milioane de euro) de către Consiliul Concurenței (CC), împreună cu 10 parteneri de afaceri, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică, anunță autoritatea de concurență. Investigația a fost declanșată în anul 2012.

Hidroelectrica, Elsid, şi Electrocarbon au recunoscut săvârşirea faptelor şi au primit amenzi reduse. Amenzile acordate cumulează circa 165,85 milioane de lei (aproximativ 36,6 milioane de euro).

Decizia CC va ajuta Hidroelectrica în procesele pe care le are cu traderii de energie, întrucât demonstrează că acele contracte au fost ilegale, a declarat, pentru Agerpres, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

„O astfel de decizie demonstrează că aceste contracte sunt considerate ilegale, deci nu pot constitui temei de drept. Baieții deștepți au cerut daune de peste 600 de milioane de euro când am reziliat contractele cu ei, în 2012, iar decizia Consiliului Concurenței, practic, anulează orice șansă ca ei să primească vreun ban de la Hidroelectrica”, a explicat Remus Borza.

În cadrul investigaţiei, CC a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.

CC a constatat că înțelegerile au blocat accesul pentru alţi furnizori, producători de energie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului.

Celelalte amenzi aplicate în acest caz sunt:

  • Alpiq Romindustries: 21,728 milioane de lei (aproximativ 4,8 milioane de euro)
  • Alpiq Romenergie: 87.821 de lei (aproximativ 20.000 euro)
  • Alro: 21.238.719 de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro)
  • Electrocarbon: 864.203 de lei (aproximativ 193.000 de euro)
  • Electromagnetica: 9.021.308 de lei (aproximativ 2 milioane de euro)
  • Elsid: 2.553.868 de lei (aproximativ 570.000 euro)
  • Energy Financing Team AG: 71.374.436 de lei (aproximativ 16 milioane de euro)
  • Energy Holding: 12.359.852 de lei (aproximativ 2,8 milioane de euro)
  • Luxten Lighting Company: 5.454.150 de lei (aproximativ 1,2 milioane de euro)
  • Menarom-P.E.C (succesor Euro-P.E.C.): 724.950 de lei ( aproximativ 162.000 de euro).

Contractele, încheiate preferenţial, fără un proces de selecţie obiectiv şi în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantităţi de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (între 95% și 175% din cantitatea de energie produsă).

Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42% – 60% din energia electrică comercializată de producători pe piaţa concurenţială pentru o perioadă de 10-14 ani. În ceea ce priveşte preţurile practicate în cadrul contractelor pe termen lung încheiate, acestea s-au situat, în mod permanent, la un nivel inferior preţurilor medii înregistrate pe platformele de tranzacţionare PCCB (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale) şi PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare).

“Întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung, ceilalţi participanţi la piaţă ne mai având acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Între 2003 și 2012, Hidroelectrica a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrică, cărora nu a putut să le dea curs. În acelaşi timp, aceste contracte au afectat şi concurenţii Hidroelectrica activi pe segmentul concurenţial al pieţei producerii şi comercializării de energie electrică, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preţuri care să poată concura preţurile prevăzute în contractele pe termen lung. Astfel, a fost restricţionat accesul celorlalţi producători la grupul de clienţi ai Hidroelectrica.

De asemenea, clauzele contractuale privind livrarea de energie electrică prevăzute în contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantităţile semnificative, reprezentând aproximativ întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, au avut drept efect limitarea opţiunii Hidroelectrica de a participa la PZU, ceea ce a condus la diminuarea lichidităţii şi la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa de energie electrică din România.

Mai mult, prin încheierea şi derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrică contractată de către Hidroelectrica pe piaţa reglementată a scăzut, diminuând astfel cantitatea de energie cu preţ scăzut aferentă “coşului reglementat”, fapt ce a condus implicit la afectarea preţului la consumatorii casnici.

Un alt aspect constatat este faptul că unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica şi-au exercitat în comun puterea de cumpărare pe perioada derulării contractelor în discuţie, coordonându-şi comportamentul concurenţial şi stabilind condiţiile de tranzacţionare.

Astfel, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL şi Alpiq Romenergie SRL şi-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili condiţiile de tranzacţionare, inclusiv preţurile aferente. Acelaşi comportament a fost constatat şi pentru Elsid SA şi Electrocarbon SA, existând dovezi privind stabilirea în comun a condiţiilor contractuale cu Hidroelectrica SA.

„Prin încheierea acestor contracte, a fost distorsionată concurenţa pe piaţa comercializării energiei electrice, intenţia părţilor fiind de a-şi consolida poziţia şi de a obţine unele beneficii economice fără expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurenţiale de piaţă”, a mai declarat preşedintele CC.

Un comentariu la „Hidroelectrica a fost amendată cu 4,6 milioane de euro pentru contractele păguboase cu traderii”

  1. Pingback: Alro, Electromagnetica atacă legal amenzile în cazul Hidroelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *