Acasă » Electricitate » HENRO solicită echitate și nediscriminare între participanții la piața de energie electrică

HENRO solicită echitate și nediscriminare între participanții la piața de energie electrică

1 aprilie 2022
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Producătorii de energie membri HENRO își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea pieței de energie electrică, pe principiile statuate în legislația europeană și cea națională și apreciază dialogul cu autoritățile, corect și transparent cu părțile interesate.

Totuși, producătorii de energie electrică cu capital majoritar de stat, care intră sub incidența prevederilor OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei își exprimă surprinderea că, prin legislația secundară, ANRE limitează dreptul unor producători de a participa cu oferte inițiatoare pe piața marilor clienți și instituie obligații care contravin legislației europene.

Regulamentul privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari, aprobat în data de 31 martie, reintroduce reglementarea pieței doar pentru operatorii de rețea care pot să achiziționeze energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, la prețurile care sunt recunoscute de Autoritate și în cantități care reprezintă cca 10% din producția națională de energie electrică, în detrimentul celorlalți participanți la piață.

Introducerea dreptului de a iniția o ofertă de cumpărare doar de către operatorii de rețea, fără a exista această posibilitate și din partea producătorilor cu capital majoritar de stat, care au costuri de producție variate, funcție de tehnologia de producție și resursa primară de energie utilizate, care au cantități disponibile limitate constituie un tratament discriminatoriu, inclusiv față de ceilalți clienți mari de energie electrică care s-ar încadra în limita de consum prevăzută de Regulament.

”Apreciem că prevederile acestui Regulament, într-o formă complet diferită față de propunerea inițială înaintată de producători și clienții mari industriali contravin scopului acestui demers, respectiv de a sprijini viabilitatea unor sectoare economice și a prezerva locuri de muncă pentru angajații din întreprinderile mari, pentru a nu escalada rata șomajului într-o perioadă dificilă pentru economia națională și cetățenii României”.

HENRO reprezintă producători de energie electrică care exploatează capacități de producție de peste 8.000 MW asigurând peste 70% din consumul anual de energie electrică a României, cu perspective de finalizare de noi capacități de producție.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.