Acasă » Petrol și Gaze » Havrileț: Bruxelles-ul va accepta gazul ca soluție de tranziție pentru România

Havrileț: Bruxelles-ul va accepta gazul ca soluție de tranziție pentru România

3 decembrie 2020
Petrol și Gaze
Energynomics

Bogdan Tudorache

Discuțiile cu Bruxelles-ul sunt pozitive, iar executivul comunitar a înțeles că România are gazele proprii și se poate bucura de un tratament special, a declarat, pentru Energynomics, Niculae Havrileț, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

”În cazul României, au spus că e o chestiune specială, întrucât noi avem gazele noastre. Putem să sprijinim gazul, dar să fie intercalat în niște proiecte sustenabile economic pe o perioadă mai lungă de timp – adică dacă tot facem, să facem ceva bun”, a spus Havrileț.

”Să avem în vedere că în scurt timp – 10-15 ani e o perioadă scurtă de timp – va fi înlocuit și gazul, și atunci tot ce facem să fie investiții performante pe bază de gaz. Ar trebui să țină vreo 30 de ani. Au (CE) spus că da, putem, avem această oportunitate, trebuie să o folosim, dar să avem în vedere proiecte viabile pe termen lung, când utilizăm gazul”, a spus el.

Vor continua, însă, finanțările, în contextul în care numeroase instituții financiare internaționale nu vor să mai finanțeze proiecte pe hidrocarburi?

”Se finanțează, cred că în cazul nostru o să ne dea (finanțare – n.r.), nu o să ia alții, care vor să importe gaz din Rusia. Au dat un comunicat (CE) în sensul că decarbonarea se poate face și utilizând gazul, ca și combustibil de tranziție, dar, cu mare grijă, și să avem grijă ca tehnologiile pe care le propunem să fie de ultimă generație, eficiente economic, șamd – și din punct de vedere al avizului de mediu, să respecte procedura DNH – does not harm, să nu impacteze foarte negativ mediul. E o discuție la CE să utilizăm cu grijă gazul și să nu depindem numai de el. Eu însă spun să trecem la regenerabile… Se vor da și subvenții (pentru regenerabile). Să vedem cât de tare vor intra regenerabilele în piață”, a mai spus Havrileț.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *