Acasă » Electricitate » Havrileț: Avem resurse pentru iarnă, producătorii realizează venituri de 40 mld. euro anual

Havrileț: Avem resurse pentru iarnă, producătorii realizează venituri de 40 mld. euro anual

22 august 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

România are resurse energetice suficiente pentru a trece cu bine iarna, iar companiile producătoare de energie realizează o cifră de afaceri anuală de 40 de miliarde de euro, suficientă pentru a sprijini programul de plafonare și compensare, a spus Niculae Havrileț, vicepreședintele Centrului Român al Energiei, în cadrul unei emisiuni la RRA.

”România are, aş putea spune, oportunități spre cele mai mari pentru a pune în valoare producția de energie electrică, în special a energiei electrice din sursele regenerabile, pentru că, așa cum o demonstrează mai multe analize făcute chiar de către Banca Mondială, România ar putea asigura întregul necesar de energie electrică al Europei în cazul în care s-ar pune în valoare potențialul eolian al Mării Negre. Dacă aș aduce în discuție câteva cifre pentru a vedea care sunt aceste oportunități, aş putea spune că, la ora actuală, România consumă într-o medie orară aproximativ 9.000 de Megawați. Potențialul eolian al Mării Negre se ridică la 72 de milioane de Megawați”, a spus fostul șef al ANRE.

”Este în discuție un draft al legii privind producția de energie electrică din sectorul eolian. Tocmai de aceea cred eu că domnul prim-ministru s-a referit că există încă foarte multă birocrație în ceea ce privește acordarea autorizațiilor de construire, cu toate că fondurile europene asigură chiar din abundență investițiile în energie verde… iar România, având aceste oportunități, nu mai vorbesc de gazele din Marea Neagră, și, desigur, oportunitățile privind punerea în valoare a energiei solare, unde, iarăși, România se bucură de cele mai multe condiții privind producția de energie electrică din panouri solare, datorită climei pe care o avem”, a adăugat el.

Referitor la schema de compensare și plafonare, Havrileț a afirmat că producătorii de energie și gaze naturale din România au venituri ce totalizează 40 de miliarde de euro pe an.

”Eu cred că se impune să se facă niște calcule matematice, o simulare matematică, pentru că la aceste prețuri privind energia electrică și gaze naturale estimarea mea sau, mă rog, calculul meu matematic arată că producătorii de energie și gaze naturale din România încasează 40 de miliarde de euro pe un an, pe un singur an, 40 de miliarde, ceea ce, raportat la Produsul Intern Brut, ar constitui peste 15%. Deci aceasta ar putea fi creșterea Produsului Intern Brut doar din încasările pentru energia electrică și gazele naturale produse în România; la care se adaugă și alte taxe, cum fi TVA-ul sau, mă rog, taxele privitoare la funcționarea rețelelor. Deci, practic, bani ar fi. E adevărat că este un ecart; practic, trebuie să asigurăm compensarea facturilor din anul acesta, dar acești bani vor intra în bugetul general abia anul viitor. Când se vor finaliza bilanțurile companiilor se va stabili sigur, se vor stabili tarifele pe care trebuie să le dea către stat; aici mă refer la TVA, la impozitul pe profit, impozitul pe dividente. Deci, practic, noi suntem, în acest moment, la încasarea unor sume consistente, dar plafonarea trebuie să asigure consumul de acum, iar banii care se încasează în acest an vor veni abia anul viitor. Este un ecart”, a mai afirmat Havrileț.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *