Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Halliburton, interesată de proiectele din Marea Neagră

Halliburton, interesată de proiectele din Marea Neagră

8 septembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Compania Halliburton urmăreşte două domenii cu potenţial în România, sporirea producţiei din câmpurile petroliere mature şi dezvoltarea de proiecte de mare adâncime în Marea Neagră, spune preşedintele pentru Emisfera Estică al grupului american, Joe Rainey, scrie Mediafax. Reprezentatul Halliburton a avut o întrevedere cu premierul Victor Ponta, unde aceste planuri ale companiei au fost pomenite.

În orice inițiativă a companiei americane în industria de hidrocarburi din România trebuie angrenați și specialiști locali, menționează comunicatul dat de Guvern cu ocazia acestei vizite. Cu privire la întâlnire, premierul a declarat:

„Ne dorim ca România să devină pentru companiile americane din industria petrolului un punct de operaţiuni regional pentru Europa de Sud Est şi vecinătatea Estică. Compania Halliburton este binevenită în România şi am aprecia ca aceasta să îşi diversifice activităţile aici, în industria petrolului şi a gazelor.”

Halliburton Energy Services Romania SRL a furnizat deja servicii şi echipamente de 9,76 milioane de dolari (fără TVA) pentru programul de forare în Marea Neagră derulat de ExxonMobil Exploration and Production, subsidiară a ExxonMobil, şi OMV Petrom. Halliburton este unul din cei mai mari furnizori globali de produse şi servicii din industria de petrol şi gaze, având peste 80.000 de angajaţi în circa 80 de ţări.

Conflictul cu Rusia, de la arme convenționale la arme economice

Investițiile în independența energetică pot fi mult mai utile pentru securitatea europeană în relația cu Rusia decât investițiile crescute la 2% din PIB în armament militar, consider premierul României. Obligativitatea statelor membre NATO de a crește la 2% din PIB finanțarea armatelor lor a fost reamintită în deciziile recentului încheiat summit NATO din Țara Galilor.

”România investeşte mai mult în cheltuielile de apărare, evident că decizia NATO e binevenită, dar eu cred în continuare că bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie. Dacă România reuşeşte să-şi asigure independenţa energetică, pentru România şi pentru Republica Moldova cel puţin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a spus premierul Victor Ponta, precizând în continuare:

”Avem creştere în agricultură, în producţia industrială, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetică cu atât mai mult cu cât situaţia politică din regiune, legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de această situaţie de instabilitate, de încălcare a unei ordini pe care o credeam stabilită, duc la cea mai mare provocare – securitatea energetică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *