Acasă » Regenerabile » Guvernul vrea să taxeze prosumatorii, Comisia Europeană spune că nu e obligatoriu

Guvernul vrea să taxeze prosumatorii, Comisia Europeană spune că nu e obligatoriu

5 februarie 2024
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Taxarea suplimentară a prosumatorilor nu reprezintă o obligație a unei Directive europene, se arată într-un răspuns oferit de Comisia Europeană asociației prosumatorilor APCE.

Conform Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), Guvernul României vrea să introducă o nouă taxă la nivelul producătorilor care utilizează sisteme de panouri solare pentru autoconsum, justificând măsura ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească.

”Mai multe instituții din România s-au pronunțat oficial că introducerea unui cadru legal pentru această taxă este obligatorie. Printre aceste instituții menționăm Ministerul Energiei, Consiliul Legislativ al României, Comisia de Politici Economice și Guvernul României. Însă Directiva RED II precizează foarte clar că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru. Comisia Europeană menționează în aceeași directivă, că nu recomandă taxarea autoconsumului dar lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă acest lucru”, susține Dan Pîrsan, președintele APCE.

”Taxa pe soare se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor. OUG 163/2022 permite ANRE să introducă deja această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori”, se arată într-un comunicat al APCE.

”Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei. (1)”, se arată în răspun sul primit de APCE de la Comisia Europeană.

”Introducerea ‘taxei pe soare’ nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene.

Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă, dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă în legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe.

Solicităm Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor.

Dacă actuală coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, dorim și vom cere asumarea publică a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare”, a mai spus Dan Pîrsan.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *